Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

10 ani de pândă: review Zero Dark Thirty

Posted by on 19 February 2013 in De zi cu zi | 1 comment

10 ani de pândă: review Zero Dark Thirty

Vorba aia: spoiler alert. Cu toții știm cum se termină filmul ăsta. Au trecut doar 21 de luni de când s-a terminat vânătoarea lui Osama.

Termenul din titlu e codul pentru “trecut cu jumătate de oră de miezul nopții”. Eu i-aș zice pseudo-documentar, alții mai isteți spun că-i docu-drama.În fine, sper că domnișoara aia a primit măcar o distincție în viața reală (că am înțeles că personajul e inspirat din a real-life tracker).

Ah, a durat două ore și 40! Stați să mă recompun, să văd pe ce mă axez, prea multe fire în ghemul ăsta. Știu c-o să par mai blondă decât m-am vopsit când zic: mi-a plăcut, dar nu-s în stare să zic în ce sens. Mi-aș fi dorit să fie ori-ori, nu o combinație între artistic și fapte de anchetă. OK, am pus o femeie în vârful piramidei, o vedem cum îi crește o pereche de cojones și cum stă ea, cu ochelarii ei de aviator și rujul pe buze și se uită la soldații care joacă chestia aia cu potcoava, care nu știu dacă are vreun nume. O singură femeie între niște băieți antrenați să ucidă. O femeie care, timp de aproape zece ani, a fost înfrântă de mai multe ori, dar regia i-a permis să-și scuture praful de pe umeri și să zică, în lacrimi de încrâncenare: “I’m gonna smoke everybody involved in this op. And then I’m gonna kill bin Laden.”

DARK-THIRTY-3

În fine, scenariul a luat premiul cel mare din partea Writers Guild of America. Și nu-i rău, nu-i rău deloc, dar parcă lipsește ceva. Parcă Dan nu e chiar așa fioros ca să scoată informații de la toți Abu Ahmezii (sau poate că m-am uitat eu prea atent la filmele japoneze despre tortura cu apă), parcă șefii ăia mari îs uneori prea ciufuți, parcă nu e justificată invidia dintre cele două jurnaliste la începutul filmului.

Chiar dacă scenariul nu mă face să o plac sau să o displac pe Maya, reușește, în schimb, să creeze momente în care pot să-mi exprim liber aversiunea față de gruparea asta și de haosul pakistanez în general.

Mai sari din scaun la explozii (și apropo de asta, niște cetățeni și-o adus copilul de trei ani la cinema, ideea asta strălucită având ca deznodământ o criză de isterie din partea celui mic, care n-a tăcut până când n-a fost plimbat cu bicicleta – cu bicicleta, da! – în cinematograf).

Și tocmai pentru că n-am reușit să creez nicio legătură emoțională cu personajul principal, nu prea mi-a păsat nici că izbucnește în plâns la final și-am luat decizia asta drept rezolvarea unui conflict femeiesc intern: pfii, mult a mai durat, sunt epuizată fizic și psihic, așa aleg să mă exteriorizez. Nici gând de vreo conexiune de genul: unde să mă duc de acum? N-am casă, n-am iubit, n-am prieteni, n-am familie, zece ani am știut numai de Osama și rețeaua lui.
Scene foarte bune: urmărirea curierului lui Osama printr-o piață aglomerată din Abottabad.
                                   scena în care Ammar, deținutul pe care îl interogau de ceva vreme, încearcă să-și țină trează conștiința rostind numele zilelor săptămânii în timp ce e înghesuit într-o cutie, murdar, dezbrăcat și umilit în fața unei femei
                                   scena în care Maya nu e invitată la masa principală unde urma să se ia decizia invadării fortăreței în care se ascundea Osama, dar decide să îi înfrunte pe șefii ei cu o replică “masculină”
E un film bun, mi-a plăcut, repet. Nu vă luați după mine că-s confuză și nu știu să zic exact ce îi lipsește.

 

Mulțumesc Oyxgen PR pentru invitație.

One Comment

Join the conversation and post a comment.

  1. Oana

    F frumos ai scris! Ma intriga Maya, as vrea sa o vad, sa vad cum este creionat personajul in conditiile alea de razboi…am citi ca nu este nici plangacioasa nici prea baietoasa….Stiu ca nu este un documentar, deci am sa il iau ca un film de actiune sau cum zici tu ca zic altii, o docu-drama… Abia astept sa il vad si eu….

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zero Dark Thirty | ina's blog - [...] articolul lui Anne-Marie de ieri, am zis că Zero Dark Thirty merită o [...]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie