Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

16ele.

Posted by on 5 September 2010 in De zi cu zi | 20 comments

Sau tramvaiul albilor.

Tramvaiul 16 transportă oamenii albi prin mahalaua Orientului. Mahalaua Bucureşciului vechi în care nu eşti binevenit. Mahalaua în care stau la poartă trei generaţii de hitani şi privesc pe sub sprâncenele încruntate Tramvaiul Albilor.

Azi au pus pocnitori pe linia lui 16. “`Tu-vă muma-n cur cu pocnitorile voastre!” se agită vatmanul pentru câteva secunde. Pe Viitorului, Speranţei (nume alese parcă dinadins) şi Vasile Lascăr, până la Moşilor, ochi închişi la culoare te petrec prin toate staţiile. Bătrâne ridate cu sprâncene stufoase şi batice stau în faţa magazinelor de pe vremurile nostalgiei şi strigă, parcă peste Tramvaiul Albilor, la beţivul de pe partea celalaltă a liniei. Copii grăsuni şi mame tinere îmbrăcate în roz sparg seminţe şi studiază albii din 16. Magazinele cu nume postbelice (La Taica Lazăr, Mă numesc Opt) se învecinează cu gropile de gunoi ad-hoc. O casă părăsită din care ies ligheane sparte şi mormane de moloz ori curţi cu gardul tăiat care adăpostesc gunoi menajer, haine ponosite şi alte resturi, parcă ale trecerii nomazilor.

16-ele nu e bine primit în mahala. 16-ele are viteza redusă la 10kmph când trece prin faţa băncii pe care stă întins şi pufăie un al-străzii. 16-ele face legătura între Cocor cu ale sale ecrane imense şi porţile ferecate cu lacăte ruginite ale Mahalalei.

20 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Simona P.

  Eram sigura ca imparti cu toata lumea “calatoria” de astazi cu tramvaiul 16. Nu am trecut niciodata pe acolo, dar scenariul mi l-ai facut si stiu la ce sa ma astept…Trebuie doar sa trecem pe langa ei fara sa le dam vreo atentie, chiar fara sa fim mirati de a lor lume pentru ca “bate” la ochi :)

 2. theannemarie

  :) A fost o calatorie inspiranta, nu? :)

 3. mmm

  Foarte interesante calatoriile cu 16, eu am mers cateva luni cu el de la un capat la altul.

 4. cosmin

  asta e transportor hardcorist; facut sa treci cu el taramul lui nimenea.
  imi par masinarii ciudate tramvaiele de cand in brasov nu il mai avem nici pe singurul care a fost vreodata. si desi am mers tot liceul cu tramvaiul dus intors, cand am citit, nu mi-am amintit de plictiselile din 101. dar mi-am amintit de un tramvai din timisoara pe care il asteptam in statie la 4 dimineata sa ma duca la gara. cu frig si vant de februarie eu imi puneam speranta in tramvaiul cu numar necunoscut. in spatele meu erau ceva blocuri dar inainte era numai camp. camp si intuneric. nu credeam ca o sa opreasca. era tot un fel de taramul lui nimenea.

 5. nimeni

  esti dusa…ce cauti tu defapt in bucuresti?

 6. Rlk

  16le continua pe lizeanu, acolo e apogeul. si apoi pe maica domnului unde la capat coboara studentii de la constructii. si o parte din cei de la arhitectura. 16, uneste el mahalaua, dar cand il astept la ora 10 jumate seara undeva pe la piata gemeni si e pustiu, imi vine sa cant ‘du-m-acasa mai tramvai, du-ma iute ce mai stai?’

 7. Psihedelicul

  Anne, eşti excesivă cu corectitudinea politică. Te omoară cineva dacă le spui “ţigani”? Că doar nu zici “ciori”. Nici ei între ei nu îşi zic “hitani”, “rromi” sau alte prostii de-ăştea cosmopolite.

 8. Psihedelicul

  Prinsesem aluzia, doar că n-au ei faţă de romantismu-ăla din cântec.

 9. turangalila

  hei, foarte faina povestioara:) unde se afla, mai exact, magazinul ‘ma numesc opt’, sunt foarte curioasa ce se vinde acolo?

 10. Anda

  Magazinul se numeste “Ma cheama opt” , este la intersectia cu Hristo Botev (adica prima statie cu 16le de la sf Ghe). A, si este SH cu haine de firme. De afara arata bine…. Sunt navetista pe 16…uoffff, greu…!! :))

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ca burghezii. Chimie. Crowdbooster « TheAnneMarie's Blog - [...] nefericite din mijloacele de transport în comun (sigur vă amintiţi prima mea călătorie cu 16ele sau cum s-a gândit…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie