Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Cine-i Anne şi ce vrea ea

Sunt Anne. Îmi place numele meu. Nu mi-ar fi plăcut să mă mai cheme nicicum. Şi mă gândesc la nume ciudate pentru copiii mei.

Îmi place să vorbesc. Sunt sfătoasă. Suuuuper sfătoasă.

Îmi ador copilăria. Cred că am rămas Anne pentru că în copilărie am fost Ana. Şi pentru că am crescut unde am crescut. În Bucovina. Ştiu despre mine că simt olecuţ mai mult decât ceilalţi şi că nu pot exprima în cuvinte ceea ce trăiesc în multe dintre zilele vieţii mele.

O să îmi păstrez copilăria în gând şi nu o să vorbesc despre ea. Cu cât vorbeşti mai mult despre un lucru, cu atât îi dai mai multe interpretări şi peste original intervin variante elevate, făcute pentru a fi povestite.

Îmi place să ascult muzică şi să mă transpun într-un film care curge din experienţa auditivă. Fiecare melodie pe care o ascult e un film în care sunt protagonistă. Cu asta mă hrănesc uneori.

Nu am scris demult şi mi-am pierdut uşurinţa cu care găsesc cuvintele potrivite. Dar în fond, pentru asta sunt cunoscută: îţi spun ceea ce vreau să spun în cuvinte nepotrivite. Atât de nepotrivite, încât devine frumos.

Nu sunt un om echilibrat, nici calculat, nici diplomat. Nu îmi place să ascult de nimeni. Îmi place să ascult de mine. Nu îţi voi spune niciodată ceea ce vrei să auzi. Iar când îţi spun asta, să ştii că îmi doresc ceva de la tine.

Sunt sinceră. Tăioasă.  Şi îmi place să mă folosesc de oameni cu acordul lor.

Sunt curioasă. Mă întreb mereu ce s-ar întâmpla dacă aş face o scenă într-un moment neprielnic? Derulez scena în minte. Mă amuză: Doamne, la ce m-a putut duce capul! Asta îmi ia între două şi patru minute. Apoi revin în cadrul neprielnic şi încerc să mă port ca atare.

Îmi place să râd. Mult. Şi mai ales în momente neprielnice. Îmi place să mă întreb: Cum ar fi dacă mă apuc să hohotesc acum? Ar fi deplasat? Să vedem…

Vreau ca ceilalţi să conştientizeze cine sunt. Urăsc orice fel de comparaţie între mine şi alţii. Între ceea ce fac eu şi ceea ce fac alţii. Între relaţia dintre mine şi tine şi relaţia dintre tine şi alţii. Când te întâlneşti cu mine îţi ofer o parte din cine sunt eu. Nu îţi permit să compari asta cu nimic

Îmi place să îi fac pe oameni să râdă. Îmi place să uimesc. Îmi place să mă las descoperită de oamenii pe care vreau să îi las să mă descopere. Vreau să mi se pună întrebarile pentru care am pregătite cele mai inteligente răspunsuri. Vreau să mi se pună întrebări care să mă iau prin surprindere, dar pentru care găsesc cele mai inteligente răspunsuri.

Vreau să-l văd pe Jay-Z în concert. Vreau să văd Barcelona. Vreau să călătoresc mult. Vreau să am foarte multe poze cu mine, pentru momentele în care o iau razna şi pentru cele în care nu mă voi mai recunoaşte.

Îmi pare bine că am scris asta.

Anne-Marie