Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Alexandru Tomescu, violonist/orator

Posted by on 21 August 2012 in De zi cu zi | 0 comments

Alexandru Tomescu, violonist/orator

Cântă la un Stradivarius de 1.2 milioane de dolari şi e însoţit de gardă de corp în concerte, dar are emoţii în faţa unor tineri până în 18 ani. Alexandru Tomescu este unul dintre oratorii aceia delicioşi, care, pentru a umple spaţiile din timpul vorbirii, dezvoltă ticuri ce nu fac decât să-i sporească farmecul.

A fost cel care a încheiat seria de discuţii intitulată Seara Povestitorilor. N-a îndrăznit să urce pe scenă şi mai că n-a făcut gaură-n podea la cât de multe emoţii avea. Ne-a captat atenţia de la început, povestindu-ne cum se pregăteşte de aproape un an de zile pentru această întâlnire, de mare importanţă pentru dumnealui. Trebuia să găsească subiectul acela care ne va fi făcut să murmurăm a uimire. S-a retras în munţi cu câteva zile înainte de Alexandria, dar n-a reuşit decât să urmărească umbra pe care o lăsa ridicarea soarelui pe munţi.

Apoi şi-a făcut un carneţel. Un carneţel în care urma să scrie ideea cu care vom rămâne noi toţi, ideea ce va stârni aplauze, ideea care-l va fi scutit de nervozitate. N-a rezolvat nici cu studiul la vioară, activitatea ce-i limpezeşte mereu gândurile. Carneţelul a rămas pe bancheta maşinii.

Şi iată-l, fără Stradivarius, în faţa noastră. Se ridică pe vârfuri din când în când. Gesticulează cu degetele care parcă ţin arcuşul invizibil. Se ridică, se plimbă, se aşează. După 45 de minute de poveşti se opreşte, stingherit: “Domnilor, se pare că atât pot acum”. Avea o oră la dispoziţie. Dar şi-n trei sferturi ne-a povestit despre muzică, artă, studiu, Paganini şi arcuşul uns cu săpun, culoarea muzicii, introvertire şi Turneul Stradivarius pe care tocmai l-a încheiat.

Se simţea, aşa cum ne-a mărturisit, gol. Fără vioară, dar cu bucuria de-a fi acolo şi de-a depăşi, el însuşi, un obstacol.

foto: Ionut Dobre

Organizator: TETA
Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Consiliul Judetean Teleorman, Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Directia Judeteana de Sport si Tineret Teleorman, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria, Casa de Cultura a Sindicatelor Alexandria, Muzeul Judetean Teleorman, UNATC, Institutul Cultural Roman, BORTUN OLTEANU, NexT, Godot, D’Avent, Catalactica, Societal, Conciato
Sponsori: Coca Cola Hellenic, glade, TELDrum, Euricar, Proinvest SRL, Edelweiss, Eurosiloz
Proiect finantat de AFCN
Campanie: Rusu+Bortun Brand Growers

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie