Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Un altfel de YouTube – BookTube

Posted by on 5 January 2015 in De zi cu zi | 6 comments

Un altfel de YouTube – BookTube

Mi-am propus ca-n 2015 să citesc 24 de cărți. Două pe lună. Mă simt în urmă rău și am nevoie de multă inspirație anul acesta, așa că mi-am rugat abonații la Vlog-ul de Marți să mă ajute. Să se țină de capul meu să citesc: să-mi lase câte un comentariu, să mă întrebe în privat Anne, cum stai cu cititul?, să posteze ce mai citesc ei, cu hashtag-ul #MartieniiCITESC. Pactul deja funcționează, ieri și azi am primit trei întrebări legate de progresul meu literar.

Cu ocazia asta am aflat și de booktuberi. Oameni care citesc mult și vorbesc despre asta pe canalele lor de YouTube. Români care citesc câte 50 de cărți pe an, fac recenzii în engleză, live chat-uri, fac unboxing, își dau lepșe (TAGs) unii altora, fac schimb de cărți, primesc cărți de recenzat de la edituri (felicitări pentru deschidere!). E o nișă excelentă, eu m-am abonat la doi dintre ei (Irina Citește și Twisted), protagoniștii vorbesc fluent, frumos, calm, aleg o muzică relaxantă de fundal. Se poate lucra la calitatea video și audio, cred că i-ar ajuta și la numărul de abonați (nici unul nu depășește 400 de abonați), dar e un început foarte bun și mi-a dat o licărire de speranță în ceea ce privește YouTube-ul românesc.

 BookTube la nivel mondial e mult mai dezvoltat, la VidCon 2014 a fost un panel special cu booktuberi, dar e important că avem o comunitate micuță și la noi.

Dacă și tu vrei să pornești un canal în care să povestești despre ce citești:

6 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Twisted

  Multumesc pentru articol, Anne!
  E foarte dragut din partea ta sa scrii despre noi :-)

 2. irina stoica

  multumim mult! am citit articolul cu un zambet imens pe fata :D

 3. BookAlarm

  Bună! Am scris și noi de mai multe ori despre comunitatea de booktubing din RO, iar de câteva zile i-am luat un interviu Irinei, pe care ai inclus-o și în articolul tău. Îl poți citi aici: http://bookalarm.ro/blog/interviu-cu-irina-cieste-booktuber-de-seama/
  Să știi că echipa BookAlarm e formată tot din moldoveni. :)

 4. Diana

  Foarte intersanta ideea.
  Imi place de Irina. Este prima data cand o vad :D

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie