Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Endometrioza, plaga secretă

Posted by on 19 November 2015 in De zi cu zi | 1 comment

Endometrioza, plaga secretă

Caută endometriosis pe YouTube și ai zeci de mărturii video ale femeilor care se luptă, de ani de zile, cu această boală cronică ce nu primește, din păcate, suficientă atenție din partea medicilor. 176 de milioane de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu endometrioză.

Una din zece femei suferă de această boală, ai căror factori declanșatori nu sunt cunoscuți. Ce se întâmplă, de fapt? Țesutul care îngroașă uterul în momentul menstruației (pentru a pregăti primire unui eventual ou fecundat) nu se dezvoltă unde ar trebui, ci în exteriorul uterului, la nivelul ovarelor, pe trompele uterine, vezica urinară, ajungând până la intestine sau chiar plămâni.

uterus

Țesutul se comportă ca în cazul unui ciclu menstrual normal, se descompune și trebuie eliminat, prin menstruație, însă rămâne blocat în corp, neavând pe unde să fie eliminat, cauzând dureri insuportabile și sângerări abundente și de lungă durată (până la șase săptămâni), pe lângă oboseală, grețuri, amețeală, durere la contactul sexual și infertilitate. Să vorbim și de consecințele la nivel psihic? Depresie și anxietate, când știi că o dată pe lună treci prin stările astea extreme.

 Într-adevăr, pe lângă cancer, SIDA sau leucemie, niște dureri cauzate de ciclul menstrual par a fi insignifiante, de aceea endometriozei i se spune și “plaga secretă”, pentru că majoritatea doctorilor nu știu s-o diagnosticheze, iar femeile cărora li se confesează atâtea fiice sau prietene o pun pe seama normalității: toate trecem prin cicluri deranjante, cu crampe sau stări ciudate. Sunt hormonii, dragă! Dă-i cu pastile și sticle de apă caldă ținute pe abdomen și trece! Să nu mai vorbim despre stigmatul social asociat inferitilității sau problemelor legate, în general, de sistemul reproducător, sau misoginismului cultural: ah, ți-a venit ciclul și nu poți să vii la serviciu? Cum adică nu te poți ridica din pat?

 Țesutul neeliminat se atașează de alte organe și se inflamează, în timp, formând chisturi, care se pot sparge, iar după intervenția chirurgicală de îndepărtare a acestora, endometrioza se poate reinstala.

Nobody was sympathetic, not even other women, who thought I was exaggerating. I had to give up working in my 40s as nobody wants to employ somebody who can’t work for three or four days month. It used to feel like I had a pelvis full of razor blades.

În unele cazuri, organele se pot lipi unele de celelalte (ovarele de trompele uterine) sau trompele uterine se pot înfunda. Cazurile grave se pot trata doar prin histerectomie (extirparea uterului) – vă recomand acest eseu.

The Guardian au demarat o campanie de awareness și vă invit să citiți mărturii ale femeilor care suferă de endo, dar pe care nu le-a luat nimeni în seamă la timp și acum sunt la a treia operație.

One Comment

Join the conversation and post a comment.

  1. Alex

    Salut, imi poti zice ce plugin folosesti pentru a genera la sfarsit de articole “Ce mai cauta lumea:”?

    Multumesc,
    Alex

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie