Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Am un nas prea sensibil

Posted by on 23 May 2012 in De zi cu zi | 9 comments

Am un nas prea sensibil

Îl moştenesc de la mama. Şi ca formă, şi ca utilitate. Radar de mirosuri. În special neplăcute. Mi-am făcut mai demult şi-un test din ăla de-ţi zice dacă eşti focusat pe auz, pe mişcare sau pe miros. Mi-a ieşit pe auz maxim şi apoi pe miros.

E cu dus-întors capacitatea asta mirositoare. Că dacă depistez un parfum sau un miros de păr proaspăt spălat sau de casă nouă, de lemn, de pădure, de mobilă nouă, de cărţi abia scoase din tipar, de interior de Dacie veche – sunt încântată. Dar dacă încep să bifez mirosurile de pe lista neagră:

– frigiderul – dacă deschizi frigiderul şi mă aflu prin preajmă şi miroase ca şi cum o haită de nevăstuici şi-a făcut veacul acolo, poţi fi tu cea mai mişto persoană din bucătărie, tocmai ai pierdut puncte bune. Ai grijă de frigiderul tău, e un fel de Ceea ce mănânci şi Ceea ce mănânci = Ceea ce eşti şi nu vreau să mă gândesc că aşa miroase şi ce-i fermentat în stomacul tău.

– picioarele – hai să nu fiu filfizoană, şi eu mi-am cumpărat nişte ieftinaches din ăia chinezeşti, de vară, care miros a container de vapor. Şi propriile picioare pot suferi modificări olfactive, nu mă dau sensibilă din aia care lasă numai curcubeu şi fluturi în spate. Daaar, dragi şi drage, facem ceva în privinţa asta! Spălăm picioarele des, dăm cu creme, spray, pudră, spălăm puturoşii cu care ne-am încălţat sau îi aruncăm. Or bine, nu te descălţa niciodată când mergi în vizită şi aşteaptă să ţi se înverzească tălpile.

– gura – dacă ţi-a murit o veveriţă în cavitatea bucală e numai vina ta. Probleme cu stomacul? Ia nişte pastile! Nu mai mesteca gumă, nu ajută, din contră, aciditatea e şi mai mare! Spală-te pe dinţi după ce bei cafea (că se îmbibă în papile şi iese urât). Eu am în portfard nişte pastă de dinţi de voiaj şi o periuţă când ştiu că lipsesc o zi întreagă de acasă. Suntem oameni, aşa-i, nu cred că se pupă nimeni cu limba la câteva minute după ce s-a trezit!

– hainele – dacă ai prăjit un ou înainte să ne vedem o să simt. Dacă ai stat în fum de ţigară sau ai acelaşi tricou de acum câteva zile n-ai cum să acoperi asta. Aeristeşte-ţi hainele, spală mai des şi foloseşte un detergent ce nu miroase a sodă caustică. Suntem în secolul XXI.

– părul – atrage mirosurile mai ceva ca hainele. Ţeava de eşapament din trafic, prăjeala de pe aragaz, fumul din bar, îmbâcseala unei camere nearisite.

– aşternuturile – Mai e nevoie să zic? Transpiri noaptea, îţi mai curge din gură, naiba ştie. Schimbă-le mai des dacă ştii că nu îţi faci patul şi mai vin oameni în vizită, Doamne Feri mai faci şi pe gazda peste noapte!

Acuma ţine de voi să ziceţi că-s eu prea sensibilă (deşi, repet, suntem oameni, râgâim, transpirăm şi mirosim şi m-am inclus în categoria asta), dar n-o să mă port cu mănuşi cu cineva care duhneşte. Mimica mea o să fie forţată, poate mă şi schimb la faţă şi-o să refuz orice fel de atingere, îmbrăţişare sau chat la o distanţă la care pot să simt veveriţa moartă din gura celui cu care dialoghez.

Voi ce mirosuri nu suportaţi?

Later edit: Hahah, RATB dă deo moca la fiecare abonament.

9 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. simona

  vaaai cat am ras!!!! true trueee!!! gura urat mirositoare e moartea pasiuniiiiiiii!! am zis!

 2. Claudia

  Nu pot sa cred ca nu ai inclus mirosul de transpiratie clasic.

  Acum 2 saptamani era sa vomit la propriu pe cineva in autobuz. Am fost nevoita sa imi tin respiratia aproape o statie intreaga si eram atat de nervoasa pe omul ala nespalat ca mai aveam putin sa-l imbrancesc, sa-l iau de gulerul lui soios si sa-l intreb: CE DRACU E IN NEREGULA CU TINE?!

  O colega din liceu a trebuit sa se duca acasa sa se schimbe dupa ce am constatat pe o raza de 4 banci ca matusa ei ii facuse un ou ochi in bucatarioara lor cam umeda :))

  Mai sunt unele case care miros ciudat, dar cu alea ma obisnuiesc mai usor. Singura problema e ca mirosi ca ele cand pleci de acolo, iti miroase parul a batrani si pielea a igrasie…

 3. loredana

  si prosoapele/hainele care sunt uscate la “foc automat” miros ingrozitor de urat.

  • anne

   Nu ştiu cum îi uscarea aia, Loredana. Dar da, urăsc când spăl haine şi prind miros de pe balcon sau de fum de ţigară de la cei ce fumează în bucătărie.

 4. Ilie

  Ei bine, eu nu cred ca ai un nas PREA sensibil, cred ca e un nas de bun simt. Si cam tot ce zici tu ca nu-ti place e de bun simt sa nu-ti placa, nu vad nimic exagerat. Sa te speli, sa iti ingrijesti locu unde dormi si sa dai frigideru la 5 daca ti-e lene sa faci refresh des e absolut normal. :)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie