Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Bloggeri vs Jurnalişti

Posted by on 5 March 2012 in De zi cu zi | 4 comments

Bloggeri vs Jurnalişti

Mă rugase Cristi să scriu ce-mi trece mie prin cap despre viitorul blogging-ului.

N-am simţit până mai ieri râca dintre jurnalişti şi bloggeri, pentru mine era doar un mit online (fiecare breaslă îşi mai suflă singură câteodată vânt în pupă).

Dar discrepanţele sunt mari. Mari ca diferenţele de unici dintre A şi C listeri.

Să nu te pună mama naibii ca vreodată să deschizi gura ta de blogger şi să zici unui client la un eveniment, înainte de plecare: Sper să menţineţi relaţia cu bloggerii. Cel puţin nu într-o sală plină de jurnalişti :)

Ce cred jurnaliştii despre noi:

Că înjurăm uşor, fără motiv, că ne permitem să aruncăm cu noroi în orice şi oricine “Pentru că suntem bloggeri”

Calomniem fără să fim pedepsiţi

Cerşim. Laptopuri în teste, maşini în teste, telefoane în teste. Citez un jurnalist: “Ştii cum fac bloggerii? Dă-mi şi mie laptopul ăsta în teste că dacă nu o să scriu de naşpa de tine. Şi când termină cu testele zic Lasă-mi mie laptopul ăsta că dacă nu scriu de naşpa de tine”

Că singurele bloguri care au succes sunt cele ale vedetelor, restul sunt nişte “necunoscuţi” (pe bune, am auzit eu asta la întâlnirea respectivă)

Când am zis că sunt bloggeri care au mai mulţi vizitatori unici decât tirajul unor publicaţii din print, văleu, văleu, să te ţii!

Îi înţeleg şi pe jurnalişti. Acum trebuie să lupte pentru o supremaţie care venise o dată cu invenţia tiparului.

M-am văzut un pic încolţită şi trebuia să duc o luptă de apărare a numelui. Am încercat o argumentare cât mai complexă, dar suntem băgaţi cu toţii în aceeaşi oală cu cei care i-au supărat o dată pe unii dintre jurnalişti. Am încercat să contrez câteva dintre acuzaţii, dar discuţia e prea obositoare şi pornisem din start de pe o poziţie inferioară. De blogger :)

Văd un viitor strălucit bloggingului în România, dar nu până nu se rezolvă dihonia asta. Nu până n-o să încetăm să ne punem beţe-n roate de invidie.

PS: Îmi asum faptul că postarea asta poate fi citită şi de jurnalişti, mă întrebaseră ce blog am :) Vorba… am uitat cui: orice jurnalist poate fi cu uşurinţă blogger, invers nu prea. Păi nu-s tot ei câştigaţi? Nu mai bine Hai un cântec vesel să cântăm?

4 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Cata

  La fel si jurnalistilor li se poate lesne reprosa ca fura stiri, ca unii sunt analfabeti, lenesi, ba chiar santajisti, aserviti politic si cate si mai cate :) Daca sunt asa de buni pe cat pretind ca sunt, ar trebui nici sa nu se sinchiseasca de concurenta bloggerilor.

 2. Matei

  Eu zic ca depinde mult de oameni si de ziarele unde presteaza. Ziaristi de 2 bani, in genul celor care presteaza pentru sport.ro si CAN-CAN, exact ce ai scris tu mai sus vor zice.
  Insa daca ne raportam la activitatea unor oameni de presa mai serios si daca le citim editorialele si articolele, ba chiar si declaratiile in online, o sa vezi ca nu au nicio parere nasoala despre blogging.
  Oricum presa in Romania mai are 2 la viata si a ramas fara gloante. Lumea mai cumpara ziare locale mai mult pentru anunturi si necrologuri….deci ce vrei mai mult?

  PS: acum vreo cativa ani, mai colaboram cu cei de la Realitatea (aia din Piatra Neamt, sa nu se inteleaga gresit). Nu tin minte sa fi auzit vreodata pareri de naspa. Bine, nici blogurile nu erau asa de dezvoltate, dar nah…

 3. Cata Matei

  Eu cred ca daca ai chef si talent si te duce capul sa scrii, scrie si nu asculta ce spun altii. Ca acum cativa buni zeci de ani a aparut o inventie care se cheama tiparnita si de aici derivatul ei – ziar, asta e una. Dar stimabilii jurnalisti ar trebui sa stie ca a mai aparut recent o inventie care se cheama calculator si derivatul ei – internetul. Ca vor sa se foloseasca de ea sau nu, nu ar trebui sa fie decat strict problema din capsorul lor! Ca scrii cu stiloul pe hartie, ca scrii cu tastele virtual, scrie daca ai ceva relevant de zis! (…iar audienta va fi direct proportionala cu intelepciunea ta. :P) Daca nu, atunci hai sa-i comentam pe ceilalti, ca e mai usor! :P Daca a mea capra e pe moarte, de ce sa mai traiasca inca putin si a vecinei bloggerite?! Nu?!!! :)

Trackbacks/Pingbacks

 1. S-o fi întors roata? | The Anne-Marie - [...] Era o vreme când jurnaliștii erau cu ochii pe bloggeri cum e cânele cu ochii pe slănină, cum e…
 2. Bloggeri sunt mici jurnalisti? | Anca Coșeri - [...] 10. Bloggerul este incisiv şi criticist, articolele lui trebuie să stârnească o gaşcă de comentarii, nu să informeze sau…
 3. Jurnalist vs blogger – relatie de complementaritate sau opozitie? | Ana-Maria Karcsi - [...] singurele bloguri de valoare sunt cele ale vedetelor, în rest toate sunt necunoscute. Puteţi citi aici despre acest [...]
 4. Un blogger scrie, jurnaliștii urmează! | Cristina Bîcleșanu - [...] o blogeriță scrie un articol despre bloggeri și jurnaliști, ce spun jurnaliștii despre bloggeri. Și [...]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie