Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Bucureşti european?

Posted by on 9 October 2012 in De zi cu zi | 16 comments

Bucureşti european?

Sufăr foarte tare că Bucureştiul, oraşul în care am ales să trăiesc (nu ştiu încă pentru cât timp) nu arată deloc a capitală europeană, deşi e una. Când plec în alte ţări mă uit cu invidie la cei cărora li se citeşte mândria pe faţă că locuiesc în bijuterii de oraşe precum Londra, Praga, Viena, Amsterdam, etc. Că au străzi curate, că au arhitectură cu care îţi poţi clăti ochii, că au puburi frumoase şi flori pe stradă şi parcuri mari şi verzi şi artişti veseli care te surprind cu numere stradale şi vitrine şi lacuri şi transport ceas şi, şi, şi, şi.

Şi-i o plăcere să te trezeşti dimineaţa şi să te plimbi cu o cafea în mână până la birou. Şi până şi şoferii de taxi au sentimentul ăla de “Heh, ce norocos sunt, uite în ce minunăţie de oraş pot să-mi câştig existenţa”.

Eu am ajuns să prefer să plec eu din Bucureşti decât să aduc pe cineva aici. Fie şi pentru un weekend. Am ajuns să zic: băi, n-are rost să vii tu la Bucureşti, hai că vin eu la tine. Trebuia să găzduiesc un elveţian vara asta, care voia să vadă România şi i-am spus că România nu înseamnă Bucureşti, din păcate. Cu toate că Austria înseamnă cu uşurinţă Viena, Irlanda poate însemna lesne Dublin, Olanda e clar Amsterdam şi tot aşa.

În alte ţări lumea se înghesuie să locuiască “la Capitală”.

Şi dacă ai de gând să zici: nu-ţi place, mută-te, moldoveanco, nu, nu asta e atitudinea. Căci da, Bucureştiul era atractiv odată. În perioada interbelică.

16 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. andrei cismaru

  si ce te opreste sa pleci in …Londra, Viena sau Amsterdam? Daca iti plangi de mila in pumni, crezi ca o sa se schimbe Bucurestii peste noapte?

  • anne

   Mă opreşte lipsa banilor.
   E un articol subiectiv şi mi-l asum.
   Nu se schimbă peste noapte. Nici speranţă să se schimbe vreodată şi să egaleze vreuna din capitalele enumerate nu am.

 2. Claudia

  Anne, dar nu ai trait in interbelic sa stii cum era… Erau mahalale sarace si mizerabile si traiau in noroi si bezna in afara centrului care era destul de mic. Tu stii ca mie imi place Bucurestiul f mult. Si pe mine ma oboseste cateodata, dar nu cred ca este vreun alt oras in lumea asta in momentul de fata care sa-mi dea si apartenenta si oportunitati deopotriva. Asa cum il privesti, asa il ai.

  Am vorbit despre asta cu prietenii plecati si au spus ca si orasele in care s-au mutat ii apasa, sunt murdare, poluate, zgomotoase, oamenii sunt reci si basca! nici au prea multi prieteni in ele si se simt mereu departe de casa.

  Hai sa ne privim cu mai multa ingaduinta si pe noi si pe orasele din Romania. Iar ca moldoveanca iti zic ca, daca nu reusesti sa-i vezi partile bune, va trebui sa te muti pentru ca vei fi mereu nefericita intr-un fel sau altul.

 3. Arhi

  “lasa draga, nu veni in Bucuresti, te duc la DOLLhasca, sa vezi shivilizatie:))))”
  in alta ordine de idei, bucurestiul arata asa si datorita hoardelor de oameni care ‘au decis sa traiasca aici, nu se stie pe cat timp’.

 4. Adina

  Asta le-am zis-o si eu unor prieteni care vroiau sa viziteze orasul. Chiar nu intelegeam de ce ar veni cineva special sa vada Bucuresti-ul. Mi s-a parut de la inceput un oras oribil din cauza traficului, aglomeratiei, a arhitecturii predominant comuniste si dezolante rau si lista poate continua. Desigur ca sunt si lucruri frumoase in oras, dar nu mi se pare un loc bun de locuit pe termen lung sau de vizitat daca e vorba de o vizita de relaxare. Poate merge doar pentru distractie.

 5. Calina

  Bai Anne n-am sa-ti dau dreptate. Capitale europene mai sunt si altele care nu sunt in vest si care e posibil sa arate mai rau ca la noi. Bucurestiul are si el locuri frumoase daca stii sa le cauti. Nu mi se pare corect sa compari un oras care a stat atatia zeci de ani sub comunism cu unul care n-a fost atins de demolari masive si de betoane peste betoane. Si mie mi-a parut rau sa ma intorc acasa dupa excursia in Austria sau in Praga si sa vad cum cladirile nu sunt trase la dunga, cum nu exista unitate arhitecturala pe mai mult de 25-50 de metri, cum cladirile de la Victoriei de la an la an sunt mai derapanate etc etc Dar apoi imi amintesc de zona de la Eroilor, de cladiri din zona Mosilor, de unele parcuri, de MNaR, pana si de mastodontul numit Casa Poporului si parca nu mai e dracu chiar atat de negru. Si aici lumea se inghesuie sa stea la Capitala, mai ales cei care vin din orase mici si n-au gustat inca din ce inseamna un oras european de vest. Deci in final e totul o chestie de perceptie si de comparatie.

 6. Arhi

  Adina, e normal ca atunci cand vii de la tara, Bucurestiul sa iti para oras aglomerat. Traficul de vaci spre pasune nu e totuna cu circulatia a 3 milioane de oameni. Poate in timp te obisnuiesti…

 7. andrei cismaru

  @Adina iti recomand calduros Campeni, Babadag sau Teius. Fara trafic, fara aglomeratie, fara galagie. Liniste si pace cat vrei

 8. Oana

  Ma doare cand vad comentarii de genul asta la adresa Bucurestiului. Da, nu e el cel mai frumos si nici cel mai curat. Dar Bucurestiul meu are ceva. Ceva care ma face sa-mi fie atat de dor de el.

  In ultimul an am trait in 4 capitale europene si orice as face gandul meu e tot la Bucuresti. Eu cred ca este ca atunci cand te indragostesti de o persoana care nu intra in standardele de frumusete, dar are ceva. Acel ceva care te innebuneste (si nu ma modul negativ). Si prietenii tai te judeca, iar tie nu iti pasa. Vorbesc mereu cu mandrie de locul din care vin, iar cei ce m-au vizitat acolo au fost foarte placut impresionati.

  Si inca ceva. In afara de Lisabona, nu am intalnit pana acum o capitala europeana care sa fie atat de fun ca Bucurestiul. Hai in Berna 2 saptamani si ai sa o iei razna intr-o seara de weekend daca nu esti amatoare de muzica (foarte) comerciala.

 9. Arhi

  marioara, e posibil sa fie si din cauza ca pe drumul spre club nu ai asa ceva
  http://www.simplybucharest.ro/?p=10447

 10. Bogdan

  Totul porneste de la OAMENI, draga mea. Cum sunt oamenii, asa este si locul.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie