Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Bunul gust și cocalarii

Posted by on 18 November 2013 in De zi cu zi | 4 comments

Bunul gust și cocalarii

Voiam inițial să fac un vlog pe tema asta, dar poate că e mai util să fie-n scris, să ne lămurim cu toții cum e cu banii și kitsch-ul. M-am gândit acum ceva timp că ar trebui să fie interzis să ai foarte mulți bani dacă ești foarte cocalar (n-o fi având grad de comparație, dar unii se întrec pe ei înșiși. Simțeam nevoia de a delimita).

Dacă într-adevăr e valabilă chestia aia cu Spațiul în care trăiești te reprezintă, înseamnă că tu ești un cocalar verde-neon peste care a plouat cu broaște. La tine-n casă e un fel de Zona Crepusculară: ai tot felul de lămpi și lămpițe, lumini și luminițe, roz, fosforenscente, o fântânică din aia cu susurul apei, pe Iisus Hristos, Domnul nostru, înconjurat de beteală și instalație de Crăciun, o panteră fake întinsă pe canapea, blana de leopard pe patul matrimonial, acolo unde se întâmplă magia între tine și prințesa sufletului tău, din astea.

Da, sunt eu o nasoală, Anne, nu te c$#i în gusturile omului! Ce, vrei să aibă toți diplomă de absolvent de Arte? Brevet de estetică înainte să se apuce de construit? Cursuri de design interior? Așa-i, ce-i mult e mult, mai ales că unii îmi lasă impresia că s-au (rahat turcesc) ei suficient în gusturile lor.

Casa în care locuiești ar trebui să fie un fel de terapie pentru mintea și sufletul tău, flow-ul materialelor și culorile ar trebui să îți curețe mintea. Ei bine, haideți să ne dăm seama cam ce-i în mintea cocalarilor. Un amalgam de câlți, mățăraie de care te împiedici, și nu numai la nivel de decorațiuni, bibelouri și vase, ci sute de mii de euro investiți în monumente de kitsch.

Ar trebui ca la primul kitsch cumpărat să ți se confiște toți banii. Că-ți faci rău, nu de alta. O blăniță de leopard în casă, un miligram de colesterol d-ăla rău în sânge. Așa nici n-o să te mai mânce-n cur să-ți cumperi toate porcăriile și să ne doară pe noi capul dacă ne chemi în vizită.

Kitsch-ul dăunează grav sănătății. Sunt obiecte universal acceptate drept kitsch-uri. Nu-mi depășesc condiția de muritor de rând cu un dram de simț estetic, dar intrați voi un pic în primul magazin de suveniruri și spuneți-mi ce-i fain de acolo.

Imaginile-s găsite la un search simplu Kitsch pe Google Images.

4 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Havrince Daniel

  Eu cred ca nu ai vrut sa ne arati fata nervoasa atunci cand e vorba de subiecte de genu’ , insa general cei care au bani ii risipesc, daca ar putea sa ii investeasca nu cred ca ar face nimeni mai mult decat casa lor sau vro afacere… asa ca subiectul e ceva mai vast…

 2. Iulia

  Azi , cand ajung acasa,musai sa fac o poza reprezentativa : din peretele vecinului meu iese un cap de cal.

 3. Claudiu C.

  Mda. Toate pozele sunt foarte bine selectate.

  1. De ce ai avea nevoie de mai multe poze, pardon, icoane cu Iisus?
  2. Asta nu e chiar asa de rea, daca visul proprietarului era sa locuiasca intr-o gradina.
  3. Ar trebui sa fie ilegal, si probabil este in foarte multe locuri.
  4. Imi aduce aminte de episoadele din http://www.aetv.com/hoarders, dar putin mai organizat.

  Acum pot sa inchid calculatorul si sa ma intorc pe canapeaua mea din blana de leopard :D

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie