Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

De când e filmul mai “puţin cultural” decât teatrul?

Posted by on 27 February 2013 in De zi cu zi | 2 comments

De când e filmul mai “puţin cultural” decât teatrul?

N-ați auzit niciodată “Mai lasă filmele alea, mergi și tu la o piesă de teatru?” sau “Bine că e coadă la Multiplex, dar la TNB nu s-ar înghesui nimeni!”

În primul rând, se înghesuie lumea la teatru! (la TNB mereu e coadă, la Bulandra nu am prins niciodată bilete, iar în provincie sunt sălile pline pentru că e mai singura modalitate de recreere) și în al doilea rând, de când e rușinos să mergi la film?

Vorba ceea, Theater is life, Film is art, and Television is furniture, așa că zicala de mai sus ar trebui să fie Mai lasă și tu televizorul ăla, pune mâna pe un bilet de teatru sau film! Și nu ne înghesuim noi oare la piesele de teatru în care joacă, mai degrabă, actori de… film? Că cel puțin prin străinătate așa e. Când am fost la Londra se juca Hamlet cu Jude Law și era omor la coadă.

De ce atunci să băgăm filmul la capitolul “light” și teatrul la categoria grea? Pentru că originea teatrului vine de la antici și filmul a explodat abia în secolul XX? Plus că toți actorii de film pe care i-am auzit vorbind spun că datorează teatrului tot ce știu, așa că n-are cum să fie mai slab calitativ un film, din moment ce unii au trecut prin ambele școli.

Nu vreau să fac acum o comparație între teatru și film, citiți la alții mai diștepți asta. Vreau doar să nu mai aud că teatrul e mai bine privit decât filmul, că filmul e junk și teatrul e fântâna cunoașterii și a catharsis-ului, că nu e cazul. Atât timp cât nu te uiți la TV, cultura e cultură.

Eu le iubesc pe amândouă, deopotrivă.

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. ruxa

    la tv poti vedea si film si teatru :p

  2. Yamasha

    da, dar teatru de ultima speta, can can prostesc…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie