Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Cine urmărește vloggeri in Romania?

Posted by on 14 January 2015 in De zi cu zi | 18 comments

Cine urmărește vloggeri in Romania?

Pentru că nu sunt studii de piață care să-ți spună CINE, CE VÂRSTE, CE SUBIECTE urmărește pe YouTube, la nivel internațional sau la noi în țară, mi-am făcut propriul sondaj. Am întrebat Care dintre prietenii mei de pe Facebook, cei cu vârste peste 20 de ani, urmăresc videobloguri pe YouTube, fie de la noi, fie din străinătate?

Mi-au răspuns 82 de persoane, dintre care 32 au spus că NU urmăresc vloguri (patru dintre aceștia urmăresc, totuși, rar, dacă dau de câte-un clip în feed), iar restul urmăresc (cinci dintre cei 47 mă urmăresc doar pe mine).

Poate nu-i cine știe ce eșantion, dar un procent de 39% (oameni cu vârste peste 20 de ani, mulți respondenți și peste 25 de ani) spune că nu urmărește deloc canale de YouTube.

Explicații găsiți și-n clipul de mai jos:

De acord cu maturitatea pieței din România: creatorii de conținut au vârste fragede (bătrânii suntem noi trei – Gaben – 30+, Unguru Bulan – 30+, Doza de Hash – 27 de ani, Vlog-ul de Marți – 26 de ani), deci relativ puțină experiență de viață ca să poată aborda și subiecte mai serioase, pe placul unui target mai matur. Vorbesc de vlogging, sketch-uri/comedie/pastile se mai fac (10lucruri, Nimic Nou sau DanipeNet), iar realizatorii lor au peste 25 de ani și urmăritori care au terminat facultatea.

Dar cum de nu aleg, totuși, din atâtea posibilități din afară? Pe orice nișă – beauty, lifestyle, gadgets, bucătărie, călătorii, sfaturi de viață, parenting, farse, gay, etc.

Lipsă de timp? Video e incomod? Faptul că la job e mai greu să îți pui căștile și să urmărești șase minute un clip? Nu mă pot gândi la alte motive. Poate mă ajutați voi în comentarii.

18 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Dragos

  Nu cred ca poate fi vorba de lipsa de content de calitate in tara, fiindca din fericire avem. O fi probabil din cauza televizorului.. acolo doar schimbi canalul si te uiti. Pe Youtube mai trebuie sa si cauti, iar lenea… :)))

 2. thefiercebanana

  Nu am fost pe faza cu sondajul tau, dar iti spuneam ca urmaresc cel putin 15 vloggeri de beauty, fashion si healthy living din afara ( UK, USA, Australia). Din tara, la Nimic Nou am dat subscribe.

 3. Olivia

  Cred ca problema este ca nu e fabulos de intuitiv sa iti folosesti contul de YouTube. Pare, dar nu e. Din punct de vedere al gradului de utilizabilitate, sa iti faci subscriptions, sa le pui pe caprarii si sa fii la zi cu ele nu e chiar pentru IQ 75. Este pentru cei care lucreaza in (sau tangential cu) mediul online sau pentru cei care sunt obisnuiti sa consume YT in cantitati mari. Tindem de multe ori sa ne supraevaluam publicul si sa ne imaginam ca daca noi ne-am prins ce inseamna subscribe si unde sa il cautam in homepage-ul de YouTube, dupa ce ne-am logat in el direct sau in gmail sau post logare in Chrome toti fac la fel. Ceea ce ar fi minunat pentru media si pentru vloggeri, dar cred ca romanul de rand mai are de lucru pana la atata dexteritate digitala.

  ps. nici eu nu am apucat sa iti raspund la sondaj, i will do it here. De la noi te urmaresc pe tine, pe Romercial si ce scot cei de la Creative Monkeyz. Din afara Crash Course (religiously!!) si Jenna Marbles (occasionally).

 4. nihasa

  79 e mai putin decat media de babe care afirma la o inmormantare ca au*ceva special* cu Gheorghe Gheorghiu Dej…

 5. Ashu

  Anne,i-ai uitat pe Matei Dima(BroVlog), Adrian Avarvarei, Bloodie…Au varste de peste 20 de ani.
  Si inca un motiv pentru care omul de peste 20 de ani nu se prea uita la vlogger-i sau emisiuni de pe youtube, e ca s-a obisnuit cu TV-ul sau chiar nu stie ce e ala vlogger.
  Chiar daca TV-ul pierde mult teren, inca e pe primul loc la tot ce inseamna continut vizual.
  Apropo,fa un sondaj pe blog in care sa pui ca optiuni niste varste, si tot cei care se incadreaza intr-o anumita varsta sa voteze. Asa vei vedea cati adolescenti te urmaresc si cati oameni maturi.

 6. Oana

  Pentru ca de cele mai multe ori un vlog care nu abirdeza subiecte amuzante e plictisitor. Oamenii de la noi fac vlogging fara sa aiba ceva de spus, fara sa te tina legat pana la sfarsit. Vorbesc fara un mesaj clar de transmis si fara o linie concreta.

  Pentru vlogging trebuie sa fii carismatic si sa stii clar ce si cui vrei sa transmiti. In afara de ddh si sector7 urmaresc constant doar Alyziva, care e super buna in ceea ce face.

  Eu cred ca in online e prin natura lucrurilor ca atentia sa.ti fuga. Atunci cand ai 5 videoclipuri in dreapta ecranului cat timp crezi ca.ti ia pana sa dai click pe unul daca tipul/tipa care face videobloggind si la al carei clip te uiti nu.ti place.

  Iar despre vloggerii straini, nu ma uit pentru ca n.an auzit de niciunul in mod deosebit, nu mi.au atras atentia ca sa ma faca curioasa si pentru ca am i oresia ca un vlogger strain vorbeste ca pentru tara lui… Un vlogger american sigur o sa vorbeasca asa ca pt tampiti.

  M.as uita la vloggeri romani, dau click mereu pe ceva nou, as vrea sa ma tina cumva captiva, dar fratr… Nu e asa simplu. Sa faci vloggind e ca si cum ai face un show, de muzica, de tratru, de ce vrei tu. Ca di cum ai scrie o carte. Trebuie sa tii oamenii aia acolo.

  Intrebare finala si te las. Tu cum iti tii spectatorii aproape? Cine te urmareste si cui te adresezi? Ce mesaj le transmiti? De ce ar trebyi cineva sa te urmareasca? :)

  • anne

   Bună, Oana!

   Eu urmăresc o cârcă de vloggeri (atât din RO, dar mai ales UK/US). Cred că ține de felul tău de-a fi: unii caută entertainment în cărți bune, alții pe Comedy Central, unii dau pe Antena, iar alții stau pe YouTube.
   Găsesc tot ce am nevoie și-mi place foarte mult. Într-adevăr, avem o problemă de maturitate și coerență în România, dar, ca și-n alte domenii, ne-am trezit târziu de tot: Hei, există oameni care vorbesc pe Internet și lumea se uită la ei! Se vor schimba și la noi lucrurile, mai ales dacă ne căutăm exemple bune.
   Urmăresc un vlogger pentru că îmi schimbă starea: energie, carismă, câteva glume bune, o idee spusă altfel, câteva mărturisiri. Nu caut hăhăială inutilă, nu pentru asta e un vlog. Nu mă uit la vloguri ca să mă c*c pe mine de râs. Îmi place încrederea unora, moaca altora, atitudinea celorlalți.
   Asta sper că reușesc și eu, uneori, să transmit.

 7. Refu

  Eu urmaresc constant internetul, mai ales Youtube-ul, si mai ales o parte din vloggeri, dar unii vloggeri se prostesc in fata camerei, si nu vad ceva calitativ la video-urile pe care le fac, cand o sa vad ceva continut ok, atunci pot sa zic ca urmaresc vloggerul x.

 8. Andra Ionela

  Eu urmaresc foarte multi vloggeri … Am in total 296 de abonamente pe youtube din care urmaresc in jur de 50 – 50+ vloggeri … Cel mai mult urmaresc vloggeri care abordeaza subiecte despre beauty , fashion si genul de canal ca al tau Anne … ! Cred ca cu cat trece mai mult timp , parerea romanilor despre vloggeri se va schimba , chiar daca acum , multi dintre romani nu stiu ce e ala un vlogger…

 9. Mihaela

  Cum se numeste site-ul acesta pe care ti ai scris blog-ul ? cum gasesc bloggeri romani pe WordPress ?

 10. Alex Avadanei

  Cred ca nu existau pana de curand prea mullti Vloggeri din Romania care sa fie mai apropiati ca varsta de targetul matur sicare sa diversifice genurile de vlogging. In ultimul tim au aparut de exemplu mai multi vloggeri de parenting,ca Taticool, Raluca Gheorghe, Mama lui Noah si altii. Si noi am deschis un canal cu un fel de daily vlogging, dar nu chiar daily :) Poti sa arunci un ochi aici : https://www.youtube.com/channel/UCtB1WhHjyj0BK22-AkbVX9A

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie