Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

De ce nu citesc mai mult? Scuza perfectă

Posted by on 17 August 2016 in De zi cu zi | 3 comments

De ce nu citesc mai mult? Scuza perfectă

Miercurea mi se pare că e ziua în care se dau cele mai multe link-uri utile pe rețelele sociale pe care îmi duc veacul (sper să trăiesc mult. și bine.). De aceea Miercurea e ziua în care dau de cele mai multe ori Inimioare, Save for Later sau Save Link. Nu revin asupra lor decât foarte rar, pentru că am memoria unui guppy și sunt mai ușor de distras (pe Internet, că-n viața reală e altă poveste) ca un copil într-un magazin de jucării (ce puțin citesc, tot același rahat de comparații clișeistice folosesc, câh).

Azi am citit vreo oră și jumătate, în pat, de pe telefon, după ce m-am trezit. În briza ce bătea la orele dimineții și umfla perdeaua subțire eu stăteam și-mi rupeam pielițele degetelor de Vai, ce proastă sunt. Cât de puțin știu. Ce nepregătită! Câte ratez!

fomo

Nu citesc mai mult ȘI pentru că am un fel de F.O.M.O (Fear Of Missing Out) cauzată de citit. Se poate? Se pune? E o scuză plauzibilă: nu citesc mai mult pentru că sentimentul că-s un scuipat în ocean se accentuează și-mi dă anxietate și e deranjant. N-o să am timp să citesc toate cărțile de existența cărora încă nu știu, toate articolele care m-ar ajuta să fiu mai bună în ceea ce fac, să ascult toate podcast-urile interesante, să văd toate serialele și să notez replicile care-mi plac, să ascult toată muzica nedescoperită încă. Sunt nebună.

fomo2

Eu simt acest F.O.M.O de fiecare dată când văd că cineva recomandă o carte pe blog, de fiecare dată când intru într-o librărie sau bibliotecă, de fiecare dată când se vorbește despre ceva frumos în grupul meu de prieteni, de fiecare dată când mă uit la raftul de cărți necitite de acasă. Am impulsul de a răsfoi, de a cumpăra, de a aduce acasă și a mă apuca de treabă imediat ce-mi arunc haina-n cui. Și ajung acasă, arunc haina în cui și… îmi pun un serial. Sau zac. Sau, cel mai rău, frec buha pe rețele.

Parcă fiecare carte necitită e o vedere din locuri frumoase pe care scrie Wish you were here.

Știu că mi-o fac cu mâna mea, cu lipsa mea de hotărâre în multe din zile, cu precizia unui surfer care zice Mâine o să călăresc valu` ăl mare, dar ajunge să călărească vreo doișpe valuri mai mici, mai comode, mai ușor de atacat.

Mă duc să citesc. Jur. Nu o să las F.O.M.O să-mi omoare MOJO.

feature foto: Cătălin Georgescu

3 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Ramona

    Prin liceu citeam o carte pe zi, cel tarziu la 2-3 zile. Aveam o groaza de materii, un BAC de dat pe bune si o admitere la facultate cu examen serios. Acum incerc sa citesc o carte la catvea zile macar, desi am copil si o afacere de tinut. Si sunt constienta ca, daca ar freca duda mai putin pe facebook si as fi chiar mai organizata, nu mi-ar fi imposibil sa citesc mai serios. Timp AVEM, 24 de ore pe zi fiecare, e doar o problema de prioritati prost setate si de procrastinat. :)

  2. Andreea Nastac

    Daaa. Exact asa fac si eu. Vin de la lucru cu gandul ca fac ceva de mancare si citesc macar o ora-2… si ajung acasa si dau drumu la muzica si ma uit pe pereti sau pierd vremea pe net pe toate link-urile posibile si vine noaptea…si nu pot citi la lumina aia ca ma oboseste…si “lasa ca e si maine o zi”. Si uite asa geme biblioteca de carti necitite. Si tot adaug, si tot adaug…ca de cumparat le cumpar…dar cu cititul e mai greu…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie