Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Crăciun la Viena (partea întâi)

Posted by on 28 December 2011 in De zi cu zi | 6 comments

Şapte români se holbau la un avion. Pentru că s-a defectat şi a fost dezasamblat şi se adunaseră curioşii la geamul din sala de aşteptare şi dădeau verdict după verdict şi mă miram cum se nu-s toţi românii piloţi de ştiu atâtea.

Aşa s-a încheiat vacanţa mea de patru zile la Viena sau Visul Vienez, cum am numit-o la final. Dacă te mănâncă-n paişpe şi vrei să petreci Crăciunul ALTFEL (adică cu bun gust, fără agitaţie şi mâncăruri grele) ca apoi să ţi se pară totul în ţară trist, kitschos şi murdar, mergi la Viena. Da, OK, n-ai decât să spui că-s snoabă, dar du-te, du-te măcar două zile şi când revii te-apucă plânsul. Că nu se-ndoapă, că ies la plimbare braţ la braţ, că îi o curăţenie de invidiat şi pe străzile din centru circulă caleşti, că au nişte clădiri minunate şi au ştiut să le împodobească de Crăciun, că nu se uită nimeni urât la tine şi nu-i încruntat, că au muzică la metrou (prost să fii să nu ştii să foloseşti metroul! E atât de organizat şi trenul de la aeroport te lasă în centru şi din centru ai metrou către toate obiectivele pe care sigur le-ai pus pe listă), că sunt semne peste tot şi nu ai cum să te rătăceşti, că se vorbeşte şi-n engleză pentru cei care nu ştiu bine germana, că muzeele sunt deschise non-stop şi lumea merge în prima zi de Crăciun la muzeu (da, la muzeu am zis!).

Îi musai să vă arăt bijuteriile astea:

Ştiu pe de rost străzile mari şi mici din zona Stephansplatz. Te duc la Hofburg cu ochii închişi. Îţi arăt şi unde-s cei mai buni tăiţei (că-i plin de restaurante-ambulante cu mâncare chinezească, cât şi de chinezi) şi mâncăm un Berner Würstel la Cafe Europa, de unde vezi toată strada Graben. Dacă vrei castane coapte (Maroni) ştiu un moşneguţ simpatic care-ţi dă şi cartofi raşi prăjiţi cu ceapă de te lingi pe degete. La Glühwein faci tu cinste, că-i 3 euro 50 paharul.

Mâine îţi arăt vitrine şi lumini de Crăciun şi vorbim despre tradiţii austriece, da?

6 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. gaben.ro

  Iubesc Viena! si imi pare atat de rau ca nu am reusit sa ma duc acum in decembrie.. La anul ma muc sigur :)))

  • anne

   Am prins şi vreme bună, soare mult a doua zi şi vreo 13 grade.
   La anul mă duc undeva unde-i soare şi pot face baie în mare sau ocean! Bani să fie! :)

 2. Liviu

  ma mir, sincer iti spun. eu merg des la Viena (cu munca) si am ajuns sa-mi displaca mult nu neaparat orasul, despre care cred ca este doar plictisitor, ci poate mai ales calatoria in sine, deci sunt un pic subiectiv, dar totusi, acum 4 ani am fost si eu cateva zile de Craciun la Viena, tot asa manat de visul vienez, si au rezultat urmatoarele:
  – totul era inchis 1 zi inainte si 1 dupa Craciun, si cand zic totul vreau sa zic ca nu am reusit sa gasesc nici macar o cafenea deschisa de craciun, asa ca am baut o cafea intr-un hotel pe ring (muzee nu halesc, ca ma plictisesc, deci nu am incercat, dar de alea doua fata in fata de la Volksteater sau cum ii zice imi amintesc clar ca erau inchise)
  – pe strazi nu era mai nimeni, in afara de centru, unde era PLIN de romani si de rusi (din 2 in 2 metri auzeam romaneste)
  – tot orasul era in general mort, ca dupa razboi.

  grozav m-am plictisit si am zis ca nu ma mai duc niciodata la Viena de craciun, si in general ca nu ma mai duc la Viena.

  deci ma mir, poate s-or mai fi lungit programul cafenelelor si magazinelor intre timp. oricum acolo si in mod normal magazinele sunt cam kaput la ora 19.

  • anne

   Da, aşa-i, s-au închis magazinele pe 24 şi s-au deschis abia pe 27. Dar cafenele erau deschise (nu toate, ce-i drept) şi mie mi-a plăcut mai mult să mă plimb şi să vizitez muzee şi să mă holbez la clădiri. Am verificat din ţară programul muzeelor şi spunea clar că-s deschis şi-n Ajun. Mă pregătisem şi pentru faza cu stores closed. N-aş locui în Viena, mi s-a părut şi mie cam serios şi fără prea multe leisure activities din astea destrăbălate (pub-uri, cluburi, baruri), dar mi-a prins bine doza de seriozitate :)
   Români destul de puţini. Mulţi chinezi şi ruşi, da.

 3. Raluca

  Devine o replica de baza cand te intorci acasa, in Romania. ba cat e de naspa. dar asa naspa cum e, este tara in care ai crescut si de care ai o datorie relativ morala. Oriunde te-ai duce, cu siguranta, e mult mult mai bine. mai civilizat. mai frumos. si cu toate astea, nicaieri nu-i mai bine ca acasa, ar zice poetul. Si apreciezi tot ce ai vazut abia cand te-ai intors in Bucurestiul gri si plin de mizerii, in gropile de pe ruta X-Y si zici..ba, vreau o tara ca afara. trist, dar adevarat. si atunci ramane intrebarea, plecam toti sau incercam sa ne facem viata frumoasa aici?

  • anne

   Imi doresc sa avem toti 19 milioane sau cati om mai fi acum sa plecam macar o data, pentru o saptamana, undeva fain, undeva altfel. Si sa venim acasa si sa vedem ca-i naspa, dar sa facem ceva. Ca incep sa-mi pierd optimismul ca Si la noi se poate, ca suntem o mana de oameni misto si destepti care pot sa miste lucruri, dar care au o limita si oala de carbuni se termina.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie