Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Cum să argumentezi corect

Posted by on 18 February 2013 in De zi cu zi | 6 comments

Cum să argumentezi corect

De fiecare dată când un blogger scapă câte-un “i” în plus sau uită o cratimă, se găsește cineva să-l tragă de mânecă: Bre, Fănele, faci breasla de rușine! N-ar trebui noi să fim formatori de opinie? Ce exemplu dai, bre? Vrei să aibă jurnaliștii material să ne bălăcărească? Ui și la blogerii ăștia, nici să scrie corect nu-s în stare?

Acum ceva vreme exista și-un hashtag, #cudrag, prin care ne puteam corecta tovarășii cu care împărțim banda. Mai nou îi crucificăm. L-am prins pe fraier, ditai traficu, ditai dezacordul! Pac, la Răsboiu! (insert personal blog here)

Eu am greșit în weekend atunci când i-am tras grad de comparație cuvântului “special”. Cu toate că nu mă dau în vânt după critică, am încredere în ce zice Maldita, care are și-un articol pe tema scrierii corecte. Recunosc, de când am terminat școala, mă ia gura pe dinainte și mă trezesc verbalizând inepții. Poate că mi-ar prinde bine o incursiune în mediul academic, mai ales că am rămas în urmă cu schimbările DOOM.

Dar nu despre virgule, cratime sau sufixe și prefixe vreau să vorbim azi, ci despre trei greșeli de argumentare des întâlnite în orice conflict. Nu s-a prea prins retorica de mine (aveți milă, domnule Cârlan!), dar am fost în stare să rețin că nu-i bine să folosim Omul de Paie, Apelul la Emoție și Ad Hominem (sofiștii m-ar bate cu nuiaua).

Ce e Ad Hominem?

Dacă eu am scris un articol care mi-a dat ceva de furcă și nu am de gând să-mi asum momentul de rătăcire, o dau la întors: bine, bine, eu ca eu, dar ați văzut ce articol a scris cutărescu? Are și nasul mare, e și rasist, dar și necăsătorit! Bine că ați fost de acord cu ce a zis el și puteți avea încredere într-un om care, știm bine, are ceva probleme cu igiena, dar pe mine m-ați pus la zid! Las` că mai vorbim noi!

Așadar, nu atacăm caracterul unui oponent sau trăsăturile fizice. Combatem ideea, nu persoana, da?

Ce e Omul de Paie?

 Dacă eu spun: ar trebui să se aloce un buget mai mare educației și tu vii și spui: Adică vrei să sacrifici domeniul sănătății, să luăm bani de acolo și să băgăm în educație? Preferi să fim educați, dar plini de boli? ai creat un om de paie.

Așadar, nu fabricăm argumente, nu exagerăm și nu băgăm de la noi doar ca să ne fie mai ușor să punctăm în discuție.

 Ce e Apelul la Emoție?

Cum îi spune și titlul. Nu vă mai luați de Cutărescu, și ce dacă a spus lucrul ăla, a fost abuzat când era mic, vă dați seama că nu are un sistem de valori foarte bine pus la punct!

Așadar, nu ne obligăm copilul să mănânce tot din farfurie spunându-i că o grămadă de africani ar da orice pentru cina aia gustoasă pe care o are el în față.

Înainte să vă mai avântați în argumentare, vă recomand http://yourlogicalfallacyis.com/home

6 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. vlad

  Acum, zau, nu e nevoie nici de o incursiune în mediul academic, nici de aducerea la zi cu schimbările DOOM pentru gradele de comparatie.
  In cazul acesta ai cam folosit omul de paie….. :-)

 2. vlad

  :-) , nu nu ai nevoie. Doar te alinti. Sunt sigur ca ai trecut prin generala, ca noi toti, nu e un subiect de mediu academic. Si tot noi, toti, suntem supusi greselii din neatentie. Doar nu ai fost atenta. Nu e cazul sa fim prea duri cu noi insine. Doar cine nu munceste nu greseste. Cateodata ni se pare neimportant sa ne amintim lucruri banale invatate devreme. Apoi… ne ramintim, sau ne aminteste ceva sau cineva.

 3. Radu

  Ad Hominem nu este neaparat o greseala de argumentare (argumentul poate sa fie valid, adica, chiar daca nu este logic adevarat in sensul formal, duce in general la concluzia corecta). Un exemplu simplu este cel al unui conflict de interese care trebuie luat in seama cand cel care argumenteaza are ceva de castigat sau pierdut.

  Apelul la emotii poate de asemenea sa fie justificat de exemplu daca emotiile sunt indicative a unei valori comune (de exemplu: ce ingrozitor ar fi daca un om nevinovat ar fi trimis la inchisoare, mai bine sa scape zece vinovati ). De fapt apelul la emotie este unul dintre cele clasice ale argumentarii.

  Fiecare argument trebuie testat in situatia in care se afla.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie