Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Mie dați-mi biroul meu!

Posted by on 5 January 2015 in De zi cu zi | 5 comments

Mie dați-mi biroul meu!

Am citit ieri un articol în care se vorbea despre efectele negative ale birourilor open space, pe care le considerăm atât de cool. Și sunt cool! Atât de colorate, luminoase, pline de inspirație, pixuri, jucării, plante, scaune ciudate, stickere.

open space

sursa: Geek&Hype

Argumentele contra încep cu scăderea productivității, iar asta am experimentat-o și eu în scurta perioadă (doi ani de zile) petrecută în birouri comune. Dacă stai la o masă lungă cu trei sau patru calculatoare e greu să te abții: pufăie unul, c-a văzut ceva pe net, îl întrebi Ce e?, pufăie altul c-a primit un mail de la un client aiurea, îl întrebi Ce e?, îți mai dai câte-un link pe fb/mess, mai intră cineva și vă-ntindeți la taclale, hai la o pauză de țigară, ies la magazin, vrea cineva ceva?

A doua problemă e cu intimitatea. Vrei să nu creadă ceilalți că pierzi timpul când tu citești, de fapt, articolele alea ca să îți vină inspirația pentru că ai de gândit 60 de statusuri. Dacă ai draci în fund și vrei să dai drumul la supapă cu piesa asta, nu prea poți să-i dai blană-n căști, oricât de soundproof ar fi ele. Dacă ai o zi în care cafeaua aia rece își face efectul și mergi la baie de trei ori pe oră, se uită toți la tine ca la a opta minune a lumii: aaa, de aia e așa de slabă, deși bagă-n ea ca-n spital!

Eu lucrez de-acasă de un an de zile, dar abia de două luni mi-am cumpărat un birou mic și un scaun, pentru că aveam zero productivitate stând pe canapea, cu laptopul în brațe, și 100 de dureri de spate pe lună. Îmi place să lucrez singură, să am ritmul meu, să merg la baie de câte ori vreau, mă concentrez mai bine, mai vorbesc cu mine însămi, mai citesc cu voce tare. Eu am luat sufrageria, colegul de apartament are biroul în dormitor, facem pauze de ceai și pupat o dată la câteva ore, în spațiu neutru: bucătăria.

La voi ce funcționează?

5 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Oana

  Mie fix birourile open space imi plac. La corporatie nu prea e atata vorbaraie, dar e zumzet, si mie imi trebuie zgomotul ala de fundal. In spatiile mici unde-s singura imi vine sa ma dau cu capul de pereti de plictiseala. Am lucrat cateva zile de acasa intre sarbatori si abia m-am caznit sa pun osul la treaba, nu mai fac asta repede, nu is productiva daca e liniste in jurul meu.

 2. Reka

  Nu am lucrat in open-spaceuri, insa lucrez de acasa in perioada iernii, iar mai apoi cred ca trec inapoi la birou. Trebuie sa marturisesc ca productivitatea mea a crescut considerabil de cand lucrez din confortul propriei locuinte. Plus ca simt ca am mai mult timp :)

 3. Anda

  Eu lucrez si de la birou (open space) si de acasa (freelance) si mi se pare ca sunt mult mai productiva la birou. Cand sunt sigura imi distrag singura atentia cu tot felul de prostii, in timp ce, daca sunt inconjurata de oameni, simt mai tare responsabilitatea de a munci. Pana la urma task-urile tot mi le fac, doar ca acasa imi ia mai mult timp.

 4. doru ungureanu

  e frumos sa lucrezi si de acasa , dar parca n-as putea sa fac asta. M-as simti captiv in propria casa. Sau poate gandesc asa ca nu am o casa numai a mea, ci locuiesc cu parintii momentan. In schimb, nici prea multa libertate nu-mi prieste. Multa libertate inseamna de fapt fara birou, pentru ca in prezent am un job pe teren. Cred ca adevarul meu e undeva la mijloc : mi-as dori un birou, intr-o firma, pe care eventual l-as putea imparti cu cativa colegi, ca nu cred ca am sanse la vreun post de director, dar nu cu mai mult de 3 sau 4.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie