Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

De ce fac Sex Talks?

Posted by on 26 March 2016 in De zi cu zi | 4 comments

De ce fac Sex Talks?

Azi dimineață am primit o întrebare, pe mail, de la o Marțiană: “Hey, Anne am vrut să te întreb de ce faci clipuri de genul: Sex? Ok, am 14 ani și le-am vizionat, sunt super, dar, tu te-ai gândit să le faci sau ai fost influențată?”

Dragă T, am fost influențată de statistici, în primul rând. Știai că România este pe primul loc în Europa, conform datelor Eurostat, la numărul de nașteri în rândul mamelor adolescente (12-19 ani)? Conform unor date publicate în 2012 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România are cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri (aproape o treime din copiii concepuţi sunt avortaţi). E de peste două ori mai mare decât rata medie în UE.

Apoi m-a influențat fiecare poveste pe care o auzeam cât eram în liceu, despre fete de vârsta mea (15-16 ani) care rămâneau însărcinate și trebuiau să își întrerupă studiile. Fete care nu știau că antibioticele anulează efectul anticoncepționalelor, sau pur și simplu aveau încredere în partenerii lor, sau le era rușine să întrebe dacă băiatul căruia urmau să li se dedice avea la el un prezervativ.

sex-ed-pregnant-pause

Apoi m-au influențat destăinuirile adolescenților ca voi, care sunteți curioși despre tot ce înseamnă sex, cum se face, cum ajungi în pat cu cineva, dar mai puțin despre contracepție.

Fac aceste Sex Talks, așa cum mă pricep eu, la cei aproape 28 de ani ai mei, pentru că e nevoie. Pentru că aveți nevoie să fiți informați, pentru că vă expuneți, atât unei plăceri intime și unei experiențe transformatoare, cât și unor riscuri care vă pot schimba viața. O sarcină nedorită în timpul liceului, o boală cu transmitere sexuală care necesită un tratament de lungă durată sau chiar HPV (cancer de col uterin) sau SIDA, toate astea sunt doar câteva dintre riscurile la care te supui atunci când nu ești informat și protejat.

Singura oră de educație sexuală a fost prin clasa a V-a, când au venit niște doamne și ne-au împărțit absorbante, în timp ce băieții erau la sala de sport. Cred că băieții trebuie să fie de față atunci când fetițelor li se explică prin ce transformări va trece corpul lor, pentru că sexul se face în doi, ultima dată când am verificat eu.

Fiecare își începe viața sexuală atunci când e pregătit, asta e situația ideală. Nu se întâmplă mereu așa, de aceea țin foarte mult să vă vorbesc și despre consens, despre cum să deschizi subiectul cu partenerul sau cum să refuzi avansurile cuiva, dacă simți presiune.

Fac aceste Sex Talks pentru că simt nevoia să vă vorbesc despre sex ca fiind ceva plăcut și normal, de care, dacă sunteți informați și protejați, puteți doar să vă bucurați, nu să vă temeți. Simt cumva că-n România, adolescenții sunt fie speriați de bombe cu sexul, fie rebeli până la inconștiență. Aș vrea să ajungem la un echilibru, împreună.

Nu voi fi niciodată vulgară, clipurile vor avea un ton relaxat, iar discuțiile vor fi pur informative. Dacă mă voi simți depășită de situație sau voi primi întrebări la care nu știu răspuns, voi apela la ajutorul unui specialist și voi încerca să lămuresc orice necunoscută.

Vă las cu povestea Florentinei: http://www.decatorevista.ro/mame-mici-integral-din-dor-23/

4 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Ramona Cristina

  Super articolul :**

 2. Cristina

  Foarte fain articolul. E nevoie de mai multă deschidere la acest subiect. Când eram în gimnaziu, cumpăram reviste pentru adolescenţi şi citeam rubricile scrise de medici şi psihologi — răspunsuri la temerile sau curiozităţile noastre. Trimisesem şi eu o scrisoare la redacţia revistei mele preferate, cu rugămintea să includă o astfel de rubrică. îmi turnasem sufletul în scrisoarea aia şi câteva săptămâni mai târziu, când am cumpărat un nou număr, am simţit că mi-a fost dedicat; răspunseseră rugăminţii mele şi chiar mai mult (mai propusesem şi alte articole mai micuţe, legate de actori preferaţi; mnah, ce mă preocupa la vremea respectivă :))). Au fost generoşi. În fine, mă bucur că astăzi e tot mai uşor să ajungi la informaţie şi sper ca tinerii, oamenii, să fie mai responsabili, în general; în special când comportametul lor poate afecta pe ceilalţi.

 3. Radu

  Chestia cu impartirea absorbantelor in timp ce baietii erau in sala de sport imi aminteste de ceea ce s-a intamplat la mine la scoala. A fost asemanator, dar ceva mai rau. See below.

  Eram in clasa a 6-a sau a 7-a cred si, la fel ca si la tine, au venit “doamnele”, impreuna cu diriginta. Sub pretextul “sa nu fie awkward”, pe toti baietii ne-au scos afara si ne-au trimis la plimbare sa facem whatever timp de 1 ora, in timp ce ele au impartit absorbante/tampoane fetelor si le-au explicat cum sa le foloseasca.

  Tin minte ca in acea zi incercam sa-mi amintesc daca am vazut/patit ceva mai stupid de atat, dar nu reuseam.

  Toata intamplarea asta era cam prin anul 2004.

  Doua probleme majore aici:

  1). Am fost trimisi la plimbare, de parca acele informatii nu erau utile si pentru noi baietii. Poate chiar unii baieti ar fi avut ceva intrebari si se putea profita de prezenta “doamnelor” (OMG cat de perfect se potrivesc ghilimelele aici :D ).

  2). Aia a fost prima si singura data cand s-a discutat despre sex la mine la scoala intr-un cadru formal. Nu s-a mai intamplat apoi, nici macar la liceu. Ar trebui predate aceste lucruri. Dar mnah, vorbesti cu peretii…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie