Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Despre evenimentele cu vloggeri

Posted by on 7 October 2016 in De zi cu zi | 4 comments

Despre evenimentele cu vloggeri

Am fost plecată pentru patru zile și nu mi-au intrat mesajele private din Facebook. Când am ajuns acasă (am fost deconectată majoritatea timpului) am avut mesaje în care mi se cerea părerea despre evenimentul de la Iași, pentru că, la fel ca Ilie, sunt și eu vlogger și particip la unele fan meet-uri.

FANMEET SUCEAVA, SEPT. 2016

FANMEET SUCEAVA, SEPT. 2016

Cum am spus și într-un status pe Facebook, opinia mea e că nu omul INVITAT trebuie să se ocupe de organizare și de flow-ul evenimentului.

Am participat la două evenimente organizate în mall-uri, unul la Arad, altul la Suceava. Nu au fost incidente majore (da, peste tot se îmbulzesc copiii, peste tot e agitație și se lasă cu nemulțumiri, pentru că vin sute de oameni și nu avem timp fizic – sau energie – să ne fotografiem cu toți).

FANMEET ARAD, NOIEMBRIE 2015

FANMEET ARAD, NOIEMBRIE 2015

Am organizat pe cont propriu mai multe întâlniri, în aer liber, de fiecare dată (Timișoara, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc, Brașov, Sibiu), la care au venit zeci de adolescenți să mă întâlnească, să stăm de vorbă, să ne cunoaștem, să povestim, să pună întrebări, să ne pozăm. Am încercat (și reușit) să gestionez situațiile în care lucrurile se precipitau: copiii mă înconjuraseră, se împingeau, era cald, eu nu aveam cum să fac fotografii, pentru că mâinile mele erau forțate să stea pe lângă corp, în furnicarul de copii, bunici și părinți și am rezolvat cu vorba bună. Le-am explicat și promis că toți vor avea o fotografie cu mine, dar că e necesar să nu se pună în pericol unii pe alții și să îmi dea un pic de spațiu ca să nu mi se facă rău. Au țipat la mine jandarmi depășiți de situație și tot eu a trebuit să le fac treaba – să iau după mine comunitatea venită să mă cunoască, să părăsesc spațiul amenajat pentru invitați, să le vorbesc și să le explic cum îmi doresc să decurgă sesiunea de poze și autografe, să le dau o îmbrățișare celor mici și transpirați care ajungeau obosiți la mine, să calmez bunicile care se băgau peste rând. Pro bono, de fiecare dată.

Ce trebuie să facă VLOGGERUL invitat?

Ce ține de vlogger? În primul rând să comunice un număr estimativ de oameni pe care crede că reușește să îi aducă la evenimentul respectiv. Are 500K abonați? 800 sigur vin să-l vadă doar pe el, în orașele mari.

E indicat să întrebe de desfășurarea evenimentului, să ceară un program, să ceară un plan al scenei (încăperii), să se asigure că există suficientă pază și că locația are aviz ISU.

FANMEET CAMPULUNG MOLDOVENESC, VARA 2015

FANMEET CAMPULUNG MOLDOVENESC, VARA 2015

În rest, omul acela vine acolo să interacționeze cu fanii și să îi distreze, să facă entertainment, grija lui fiind (repet, în opinia mea) ca oamenii care vin să îl cunoască să se bucure de minutele petrecute cu youtuberul preferat (o vorbă, o îmbrățișare, o fotografie). Eu trebuie să am energie bună, să fiu odihnită și cu inspirația la mine, să mă comport frumos, să am răbdare cu toată lumea, să înțeleg de ce sunt acolo, nu să controlez pe unde se intră, dacă sala e peste capacitate, de ce e îmbulzeală, ce vitrina din mall s-a spart.

Daca s-ar fi întâmplat ceva la un concert Rihanna, să zicem, nu ar fi fost vina artistului că evenimentul a fost prost organizat. Artistul vine să își facă treaba, fie că e vorba de cântat, filmat, pozat sau vorbit.

Sunt fanmeet-urile un business?

Mă deranjează că fan meet-urile devin o afacere: chemăm trei, patru vloggeri, le dăm o cazare și le decontăm transportul (de aceea e bine să se înceapă lucrul pe un fee de participare, ca în orice industrie), mai băgăm unul sau doi sponsori, iar vloggerii ne aduc oameni în incintă, totul iese fain în poze, ne promovăm mall-ul/afacerea/magazinul și toată lumea e fericită. Problema e atunci când, dacă ceva iese prost, totul se sparge tot în capul invitatului, care, repet, a venit acolo să ENTERTAIN. Nu să păzească, nu să organizeze mulțimi, nu să fie certat, pălmuit de părinți nervoși (tot pe organizare, dar se descarcă pe individ), nu să fie luat la rost sau criticat la televiziuni. Omul ăla a venit, cu bună credință, să-și întâlnească fanii.

Nu vreau să îl apăr acum pe Ilie Bivol, însă mi-e coleg și ne înțelegem foarte bine, din vlogul său de la Iași reies și temerile sale pre și post-eveniment, dar e important să nu transformăm o ocazie frumoasă (întâlnirea cu comunitățile noastre, pe care unii dintre noi chiar le apreciază și le respectă) în scandaluri și titluri de ziare online sau postari pe bloguri cu iz de can-can.

 

4 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Dragos

    In fond vloggerul este un entertainer la fel ca si cantaretul, actorul, stand up comediantul si asa mai departe- asta ca si o imbratisare a ceea ce ai scris tu mai sus! Succes mai departe si bravo!

  2. Dragos

    p.s. nu poti pune o optiune de abonare la comentarii si la blogul tau ?

  3. XrayTech

    Au mare dreptate Anne… Susțin aceasta parere

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie