Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Despre oameni si oameni, metaforic

Posted by on 5 March 2014 in De zi cu zi | 0 comments

Despre oameni si oameni, metaforic

Iată că a venit timpul să vorbesc și despre subiectul ăsta. Și de la cine să vină sfaturi de bine, dacă nu de la mine, care primesc, constant, ba o pălmuță, ba o brâncă, ba un șut, or chiar un pumn în moaca virtuală pe care o afișez, prin Vlog-ul de Marți și blogul personal, adicătelea fix ăsta.

O să fie oameni care o să facă pipi constant pe gardul tău. Pe florile tale, în grădina ta, pe straturile tale și pe muzica ta.

gradina1

O să fie oameni care, o dată la ceva timp, fix când ție ți-au ieșit primele răsaduri și începe și gazonul ăla să arate cât de cât bine, o să toarne o tărăboanță de noroi fix acolo. Și n-ai să ai ce să le faci.

gradina5

O să fie oameni care, atunci când ai prins curaj să-ți arăți zâmbetul, cu toate că n-ai dantura perfectă, o să pândească momentul și-o să-ți tragă cu praștia o pietricică fix între dinții din față.

O să fie uneori chiar de-ai tăi. O să îți spună că n-o să vină nimeni să-ți cumpere floarea aia plăpândă pe care ai îngrijit-o, la care te-ai uitat ore în șir cum crește, pe care ai udat-o și i-ai dat vitamine, pe care ai protejat-o când venea tărăboanța cu noroi, în care ai investit tot ce ai tu și nu ți-a dat nimeni, nimic.

gradina gif

O să fie de-ai tăi, îți vor intra în căpșor și vor încerca să te facă să-ți minimizezi singur capacitatea de a grădinări. Ba că florile-s prea mici, ba că n-o să se vândă, ba că la noi lumea vrea garoafe și tu vii cu exotisme, ba că n-ai înclinație către asta, că florile mor, ghivecele-s scumpe, oamenii n-au bani.

gradina4

O să fii singur uneori. În ploaie, pe grindină, c-o umbrelă găurită, lângă floarea ta. Pentru că tu vei fi singurul care va putea vedea mai departe, cum plăntuța aia colorată ce conține toată esența ta o să lumineze, la un moment dat, încăperea cuiva și o să îi smulgă un zâmbet, din geam.

După fiecare viezure care-ți face praf straturile, o să faci curățenie și-o să reîncepi munca pe banii tăi, pe timpul tău, doar cu speranțele și optimismul tău, doar cu rezultatul final în minte. Floarea, pervazul, zâmbetul, lumina.

gradina2

Nu toți viezurii vor fi agresivi. Unii vor încerca doar să-ți strecoare îndoială sau tristețe-n suflet. Alții îți vor compara grădina cu imperii luxuriante, or cu Grădini Botanice din Capitale Europene, pe când a ta e admirată doar de câte-un vecin, din când în când. Ah, dar ce tufă simpatică de ghiocei! V-au răsărit narcisele! Nu vă pierdeți speranța, o să răsară și Regina Nopții, doar că e de așteptat, e o plantă sensibilă.

gradina6

Unii o să te-acuze că ai furat semințe din altă parte. Alții o să încerce să te convingă, mai rău, că nu-i pământul bun, că niciodată n-o să iasă nimic din solul ăla compromis. Unii n-o să înțeleagă de ce ai ales să grădinărești, când tu ai calități de doctor, or de arhitect.

Te-nțeleg. Știu prin ce treci. Cauți varianta cea mai bună ca floarea ta să nu se ofilească, ca tu să nu te ofilești, ca gândurile tale să nu fie pătate de vreo boală pe care-o transportă ba ploile acide, ba viezurele, ba vântul.

gradina7

Continuă. Și, mai presus de toate, ai răbdare. Numai tu știi cine ești. Dacă reușesc s-o vadă și alții, ține-i lângă tine. Ei sunt familia ta. În rest, dacă ții capul sus, nu ai cum să auzi ce urlă oamenii mai mici ca tine.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie