Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Despre siguranța ta

Posted by on 30 January 2013 in De zi cu zi | 0 comments

Despre siguranța ta

Cred că e nasol să citești despre cât de bine s-a distrat cineva la un eveniment la care tu nu ai fost. Vă vine să credeți sau nu, nici eu nu-s invitată la toate evenimentele și îmi mai rod unghiile când citesc pe câte-un blog cât de mișto s-a simțit lumea. Așa că n-o să repet cât de fain a fost la #schiem, ci o să vă povestesc despre două workshopuri la care am “muncit”: unul de acordare a primului ajutor, ținut de o echipă SMURD, iar altul de siguranță rutieră, ținut de Michelin.

Accidentele rutiere sunt în creștere de la an la an, 9260 s-au petrecut în 2011. 58% din cazuri sunt puse pe seama conducătorilor auto, dar alarmant e și procentajul pietonilor (23% dintre accidente se întâmplă din cauza lor). Iar anvelopele corespunzătoare pot diminua acest număr.

Dacă despre siguranța rutieră mai știam câte ceva, nu aveam nici cea mai vagă idee despre cum să acorzi primul ajutor sau BLS-ul. Sunt trei cazuri, când pacientul e conștient și respiră, când e inconștient și respiră și când e inconștient și nu respiră (și de aici, în aproximativ patru minute poate fi declarat decesul, întrucât creierul nu mai primește oxigen și neuronii încep să moară). Masajul cardiac este foarte, foarte, foarte important și, făcut la timp, salvează vieți. Reprize de câte 30, cu două ventilații (adică respirație gură la gură), până vine un echipaj specializat.

Am fost foarte atentă la workshop și am avut și ocazia să exersez pe un manechin, așa că pot face masaj cardiac eficient, știu cum să eliberez căile respiratorii, cum să așez pacientul în poziția favorabilă (depinzând de cazul în care se află: conștient, inconștient, respiră sau nu). Se mai organizează astfel de workshopuri, vă sfătuiesc să participați la ele, niciodată nu se știe când e nevoie de voi.

health

No Comments

Join the conversation and post a comment.

Trackbacks/Pingbacks

  1. De ce recomand tabara #schiem | M A N A F U * - [...] lectiile de schi, am avut parte si de lectii de prim ajutor, oferite de Asociatia REACT si SMURD. Anne-Marie…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie