Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Din cotloanele unde n-ajunge lumina: despre Adevăr

Posted by on 26 June 2012 in De zi cu zi | 5 comments

Din cotloanele unde n-ajunge lumina: despre Adevăr

Ştii că majoritatea ideilor originale nu-s de fapt originale, adică atunci când te gândeşti c-ai dat lovitura şi că te-o lovit Dumnezo în moalele lobului prefrontal c-o revelaţie s-ar putea să nu fie a ta in the first place.

De aia simt eu că gândul următor nu îmi aparţine în totalitate.

Dar v-o zic. Cred că a spune adevărul (sau a te ascunde după “Nu fac decât să spun adevărul!”) e un gest atât de egoist că uneori ieşi mai pătat de Codul Onoarei dacă minţi. A spune adevărul în unele situaţii înseamnă a te gândi la tine exclusiv şi a te elibera de tensiunea de a fi vinovat, mutând povara pe umerii celuilalt. Pfiu, am spus-o, mamă, ce bine e! Ce s-a schimbat ăsta la faţă! Ce contează, mamă, ce bine e, trebuia să spun mai devreme, a fost crunt să ţin atâta adevăr în mine!

Mă gândesc că-ţi trebuie mai multă pipotă să trăieşti cu adevărul nespus decât să-l împuşti pe celălalt cu doza de “Am simţit nevoia să-ţi spun adevărul”. Ai simţit nevoia să nu te mai simţi împovărat, îţi trebuie tupeu să poţi ţine adevărul sub limbă, sub piele, în stomac.

5 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Mediatorul

  Într-adevăr, îți dau dreptate când spui că-ți trebuie „îndemânare” ca să păstrezi adevărul în tine. Însă, un adevăr spus la un moment oportun poate rezolva anumite chestiuni. Și, da, uneori un adevăr spus poate crea alte probleme, dar cel puțin cealaltă persoană știe situația și poate acționa în consecință.
  P.S. N-am mai citit pe nicăieri teoria asta, așa că după mine tu ai scris originalul. :))

 2. Ilie

  Pe theannemarie.ro s-a strigat “Empatie”! :)) Lasand gluma la o parte, cred ca ce ai scris tu mai sus e o judecata de valoare, evident nu esti nici primu om, nici ultimu care gandeste asta, dar nu asta e important, ci ce ai sa faci mai departe. Keep up the good job! ;)

 3. Alice wonders

  A mai spus-o Carrie in SATC, dar tu ai zis-o mai bine!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie