Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Dislike? Ce-i aia și cum ne afectează?

Posted by on 25 March 2013 in De zi cu zi | 5 comments

Dislike? Ce-i aia și cum ne afectează?

De când a început să mă prindă microbul ăsta cu videobloggingul acord mai multă atenție “aprecierilor” venite din partea vizitatorilor canalului meu de youtube.

Una dintre întrebările pe care mi le-am pus de fiecare dată când am deschis un clip pe youtube a fost: cât de influențat ești în momentul în care vezi că respectivul clip are mai multe dislike-uri decât like-uri? Te uiți mai departe? Îl analizezi altfel? Ești mai critic? După câte secunde apeși X și ce șanse îi mai dai?

Apoi am citit că poți cumpăra dislikes și m-am mai liniștit. Ce e nasol e că ranking-ul e afectat de numărul de like-uri sau dislike-uri adunate de clip. Adică ți se diminuează șansele de-a apărea pe prima pagină în youtube. Aprecierile astea negative pot veni și de la boți, ce-i drept. Dar posibilitățile de “bring that uploader down!” sunt aproape nelimitate.

Recunosc că sunt influențată de aprecierile negative atunci când deschid un clip. Ah, rată mai mare de dislikes, s-ar putea să fie o porcărie. Îl privesc mai precaut, parcă ajung să caut chichițe care să justifice ura care s-a abătut asupra bietului uploader. Încă mă obișnuiesc cu mediul ăsta nou.

likes

Rating neutru

 

 

Dar știm cum îi Internetu. Dacă și Evolution of Dance (tipul ăla care trece prin toate stilurile de dans în câteva minute) are peste 70.000 de dislike și e pe locul 10 în topul celor mai “neplăcute” videouri din toate timpurile, apăi ce să mai comentezi? Or Tay Zonday cu al său Chocolate Rain, care a ajuns viral și studiu de caz în cărți de specialitate.

La câtă frustrare se revarsă pe net chiar nu-s de părere că rating-ul de pe youtube (likes vs dislikes) poate să-ți spună dacă un clip merită sau nu urmărit, ca să nu te apuci să lași comentarii de genul: dă-mi înapoi cele trei minute din viață pe care le-am pierdut uitându-mă la porcăria asta.

Atâta vreau să știu: voi cum judecați clipurile? Le mai urmăriți chiar dacă-s mai mult criticate?

5 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. The Unlike

  Personal le urmaresc, dar sunt influentat sa caut involuntar motivul pentru care nu mi-ar placea respectivul clip. Poate la fel ca filmele. Nu toate filmele care au note mari pe imdb imi plac, la fel ca faptul ca nu toate filmele care au note mici (sub 7) inseamna ca sunt proaste sau ca nu le apreciez.

 2. Adina

  Tarziu am remarcat ca bunul de dislike iti poate semnala unele nereguli la clipurilepe youtube (in principal, calitatea slaba a imaginii sau sunetului erau aspectele care ma interesau mai tare) si, astfel, am inceput sa le aleg mai cu atentie. Apoi am inceput sa remarc ca la majoritatea clipurilor comentariile de top erau: “cei x care au dat dislike la clip n-au suflet/sunt idioti/sunt cocalari” etc. Acum nu mai bag in seama butonul asta si zic sa nu-i acorzi o importanta atat de mare nici tu, doar in masura in care iti afecteaza rankingul. Recitarea ta mi s-a parut foarte tare, fiind printre cele mai bune pe care le-am urmarit. So don’t let the bozos get you down!

 3. maddy

  consider ca dislike pe youtube ar trebui folosit strict pentru calitatea tehnica a videoclipurilor sau in situatia in care titlul induce in eroare vizitatorul.
  eu una dau like pieselor preferate si nu ma obosesc sa dau dislike celor care nu`mi plac pentru ca nu stau sa le caut in mod special. adica ma uit dupa ce`mi place, nu ce nu`mi place.

 4. Mugur

  Draga Anne Marie,
  Te rog sa nu te superi de intrebarea mea.
  Pana in urma cu cateva luni primeam clipuri pe site-ul TAGGED, originale din YOUTUBE.
  In prezent acestea nu se mai deschid in fereastra de Video din TAGGED cand dau clic pe play.
  Nu am reusit sa inteleg de ce.
  Daca stii ceva pe acesta tema te rog sa-mi spui si mie.
  Raman mult indatorat.
  Cu drag si speranta,
  Mugur

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie