Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Du-te acasă şi află ce e important pentru tine

Posted by on 7 December 2011 in De zi cu zi | 0 comments

Du-te acasă şi află ce e important pentru tine

În România sunt aprox. 10 000 de pacienţi infectaţi cu HIV/ SIDA, dintre care aprox. 8.000 sunt TINERI până în 24 de ani.

E o propoziţie îngroşată la care mă uit şi pe care o citesc şi mi se pare o statistică ce nu are puterea să te trezească sau să te mişte în vreun fel. Depinde cum o rosteşti, cum o citeşti, cum o spui şi ce poveşti ai în jur.

Aproximativ 65% dintre românii afectaţi de HIV/ SIDA au devenit seropozitivi fără vina lor, în copilărie, prin infecţii contactate în cadrul sistemului sanitar în perioada 1988 – 1990.

Abia prostia asta de propoziţie îngroşată mă înfurie. Adică mai mult de jumătate din cazurile din România pot fi “scutite” de sistem. Adică se pot absolvi de vină doar cu: Oops, aşa s-a întâmplat, aşa erau vremurile,  nu erau condiţii? Adică ăştia care ar trebui să gândească O viaţă am, o s-o trăiesc la viteză maximă, cu senzaţii maxime trebuie să gândescă O viaţă am şi în aia mă chinui pentru că cineva n-a considerat necesar să fiarbă o nenorocită de seringă sau să dezinfecteze muşamaua aia jegoasă de spital comunist?

Cu alte cuvinte, asocierea dintre comportament/ viaţă promiscuă şi contactarea virusului HIV nu se aplică atunci când vorbim de România.

Dacă poate să existe o parte pozitivă în aberaţia asta: eu n-am citit pe nicăieri despre cineva care RENUNŢĂ. Şi mi se ridică părul pe mine când citesc că oamenii ăştia, cu tot necazul lor, aleg să fie puternici pentru CEILALŢI. Pentru ca familia să nu sufere, pentru ca iubita să găsească în ochii lui protecţie şi căldură, pentru ca întâlnirile cu prietenii să nu fie cu schimburi de priviri pline de milă.

Mi se pare un exerciţiu imposibil acum (pentru că da, sunt slabă) să-mi imaginez că mi s-a dat verdictul şi mi s-a zis: “Du-te acasă şi află ce e important pentru tine”. Ar trebui ca în câteva minute să clădesc în mine ceva, să-mi construiesc din ce nu am un zid împotriva a tot ce-i negativ şi palpabil (pentru că nu mai e negativismul ăla de care te plângi, dar e fictiv, ce viaţă de căcat am, ce greu e la muncă, ce trafic, ce nefericit în dragoste sunt). Şi ştiu că nu am cum să fac asta singură. Boala asta schimbă oamenii. Pe majoritatea, culmea, în bine: parcă-i sanctifică, parcă le dă o lumină şi-o putere pe care, din inconştienţă, o invidiezi. Mi-e groază să încep măcar exerciţiul ăsta.

 Pacienţii cu HIV/SIDA îşi doresc enorm suport emoţional şi orice fel de atingere este extrem de importantă pentru ei (putem spune chiar că sunt „touch starved”). Pe www.iamademana.ro  poti găsi mituri despre HIV/SIDA puse sub forma unui quiz, dar şi multe mesaje pline de emoţie de la pacienţi. E prima postare socială pe care-o fac pe blog pentru că pentru mine boala asta e imposibil de imaginat. Prefer să mă înghită un val decât să fac exerciţiul de imaginaţie de care v-a povestit mai sus.

 În decembrie, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/ SIDA din România (UNOPA) ne invită să ne arătăm sprijinul pentru tinerii care au nevoie de încurajări ca să lupte pentru viaţa lor.

No Comments

Join the conversation and post a comment.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Campaniile saptamanii 5-11 decembrie din blogosfera romaneasca | refresh.ro - [...] multi sustinatori. Saptamana trecuta au mai scris despre campanie Cristina Bazavan, Andreea Ursu, Anne-Marie Chelariu si Marian [...]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie