Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Tu ți-ai face un test genetic?

Posted by on 13 February 2015 in De zi cu zi | 7 comments

Tu ți-ai face un test genetic?

Dacă ai putea să afli, cu ajutorul unui test simplu, dacă ai moștenit boli genetice din istoricul familiei, ți l-ai face?

Eu aș zice pas, pentru că n-am cel mai bun psihic din lume la capitolul boli – mă văicăresc la aproape totul, de la dureri menstruale la răceli, sunt ipohondră și am suficiente boli închipuite cât să mă mai confrunt și cu realitatea iminentă.

Testul există, eu am aflat de el de la o prietenă, e backed by Google (adică investiția principală a fost de la gigantul cu doi de O), a fost interzis în Statele Unite (n-a fost aprobat de FDA – Food and Drug Administration, pe motiv că nu oferă rezultate 100% sigure) și aprobat în UK, în 2014.

Se numește 23andMe (de la cele 23 de perechi de cromozomi care ne compun ADN-ul), costă 125 de lire, primești un kit, recoltezi un pic de salivă, îl trimiți în laborator și aștepți rezultatele. Testul îți spune dacă ai în ADN una dintre cele 43 de gene recesive pentru boli ereditare, de la Alzheimer și Parkinson la cancer la sân.

23andme-athletics

În Statele Unite îți mai poți face, în schimbul sumei de 99$, doar arborele genealogic, cât de aproape de civilizații străvechi ai fost, adică de-al cui ești tu, maică, cât ești de rezistent la durere și dacă riști să suferi de efecte adverse la diverse tratamente. În UK, pentru 125 de lire afli și riscurile genetice la care ești expus.

Așadar, cât din TINE vrei să afli?

7 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Adrian

  N-a fost interzis ma. :) a fost interzisa interpretarea rezultatelor. genomul ti-l ofera, n-ai decat sa te duci cu el sa ti-l interpreteze altcineva. Era un tool de la o universitate unde bagai fisierul si ti-l interpreta.

 2. Adrian

  Also, datele tale sunt vandute dupa aia pentru studii, in mod anonim zic ei. Si asta e bine de stiut.

  • ciops

   Trebuie sa-si justifice pretul de dumping cumva. Partea buna este ca datele se anonimizeaza si se testeaza variatii genetice pe cohorte foarte mari (sute de mii de oameni).

   Mi-am facut testul acum 2 ani cand iti dadeau si interpretarile bolilor si a meritat din plin banii, a validat inclusiv predispozitia genetica la lucruri de care stiam deja.

 3. Andra

  E un test excelent, care ofera o multime de informatii utile nu doar pentru sanatate, ci si pentru alimentatie si o multime de alte lucruri. Mi l-am facut si eu in 2013: http://www.andrazaharia.ro/23-and-me-despre-beneficiile-testarii-adn/

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie