Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Goethe s-ar răsuci în mormânt!

Posted by on 16 September 2013 in De zi cu zi | 0 comments

Goethe s-ar răsuci în mormânt!

Am revăzut spectacolul Faust aseară, la Sibiu, aceeași Hală Balanța, același regizor, aceeași scenografie, dar cu atenția mea distribuită un pic altfel.

Am putut să-mi canalizez atenția mai mult pe discurs, prima dată am fost furată de prestația excelentă a Ofeliei și de scenografie, iar în partea a doua mi-am ales un loc diametral opus primului, să fiu sigură că am o imagine de ansamblu asupra Nopții Valpurgiei.

Mi s-a părut că spectacolul n-a mai clocotit ca prima oară când l-am văzut eu (mai slab în intensitate, poate și pentru că s-a jucat și cu o seară înainte, e dificil să duci două ore și jumătate fără să te prindă oboseala), dar știu să-l apreciez la fel de mult (se joacă, totuși, din 2007, bănuiesc că intervine un fel de “rutină” sau rodaj actoricesc).

Faust-Purcarete

sursa foto: modernism.ro

După ce am ajuns acasă, am început să citesc analiză și critică, aveam nevoie de lămuriri cu privire la simboluri, de o interpretare a unui expert. Am dat peste recenzia apărută în The Telegraph, imediat după ce Faust s-a jucat la Edinburgh, în 2009. În mintea mea e un spectacol ce nu poate fi desființat, dar domnul Charles Spencer a fost tranșant de la prima frază:

If poor Goethe is looking down from heaven on this exhausting production of his masterpiece, one can imagine him turning to his old mate Schiller and wanly observing “The noise my dear, and the people!”

Și continuă: You don’t feel you are in the presence of one of drama’s greatest works, but merely watching a massive ego trip from a flashy international director whipping up an in-yer-face spectacular for the festival circuit.

Mă, nu-s eu în măsură de-a judeca, nici nu scriu pentru vreo publicație de nivelul The Telegraph, dar să zici despre Faust că e un film horror kitschos care vinde bilete doar pentru adolescenți în căutare de senzații tari îi un pic exagerat.

Toată recenzia domnului Spencer e aici.

O recenzie-elogiu e aici.

Spectacolul se mai joacă și în octombrie, mergeți și ziceți cu tastele voastre.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie