Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Hate în Slovacia, love în România?

Posted by on 8 May 2015 in De zi cu zi | 5 comments

Hate în Slovacia, love în România?

Numele ei e Martina (Janie e numele de YouTube), are 15 ani și locuiește în Slovacia. S-a apucat de vlogging de curând și mi-a tot trimis clipurile ei, să-mi dau cu părerea.

jayn

Scriu despre Janie pentru că, deși e slovacă, face clipuri în limba română. De ce? Pentru că în țara ei primea prea multe comentarii și reacții negative, așa că a decis să învețe limba română și să se filmeze pentru audiența din țara noastră. Tematica e mai mult pe beauty și fashion pentru adolescenți.

hate speech

La 15 ani a învățat româna cu ajutorul unei adolescente pe care a găsit-o pe Facebook. Puștoaica asta a învățat româna prin mesaje pe Facebook, doar ca să se poată exprima într-un mod pe care ea îl consideră mai safe.

I found website, where was informations about romania language (beginner) but it is very hard, so I found only one girl, who I ask: “please I need to help with romania language. please, will you learn romania language me? ” and she tell me that She help me with romania language. So she learn me romania language from the internet (fb messanger)  and I do notes to my excercise book. And I learn.

Vă las să vizionați clipul de mai jos, în care povestește că a fost în țara noastră o singură dată, în trecere:

M-am mirat să aflu că slovacii sunt un neam mai răutăcios ca noi, credeam că românii sunt campioni la criticat. Dacă intri pe YouTube și dai scroll în secțiunile de comentarii ale vloggerilor români îți pui mâinile-n cap: unii sunt veșnic nemulțumiți, indiferent de câtă muncă depui, alții înjură gratuit, iar atacurile la persoană sunt la ordinea zilei. Americanii și englezii mi se par mult mai toleranți și deschiși la minte ca românii, iar asta se vede în comentariile vloggerilor pe care-i urmăresc. Când cineva atacă gratuit e imediat pus la punct de ceilalți.

Mi se pare admirabil că fata asta a decis să înfrunte barierele impuse de limbă și să își dezvolte hobby-ul așa cum crede ea de cuviință. Vorba aia, ți s-a închis o ușă, lasă că ieși pe geam.

Voi ce ați învățat din asta?

5 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Andreea Nastac

  Din păcate așa se îmtâmplă mereu. Cei din afară ne apreciază mai mult decât o facem noi înșine. Ne-am obișnuit să ne uităm în curtea vecinului uitând că noi poate avem capre mai sănătoase decât el.
  Și eu am avut ocazia să vorbesc cu oameni din alte țări (India Turcia) și am fost impresionată să văd ce părere bună au despre noi… în ciuda a tot ceea ce se mediatizează.
  De la Martina cred că putem învăța 2 lucruri:
  – să nu ne mai subestimăm și să avem încredere în forțele proprii
  – să conștientizăm faptul că nu suntem cel mai „nașpa” popor din lume. Aparent mulți ne iubesc și ne apreciază pentru cele mai mărunte lucruri și noi nu știm să zicem decât lucruri negative despre ceea ce înseamnă România.

 2. tyavy

  Pai fata e super tare :) Si mi se pare ca a facut alegerea perfecta si asta o sa dea roade mai tarziu ;)

 3. Ilinca

  Vreau si eu link de la canalul ei de YouTube✌

 4. Cosmin

  Mi am adus aminte ca in trecut i ai facut promovare unei fete din Slovacia . Am vrut sa vad daca mai continua , dar din pacate nu , tocmai din 2015 …

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie