Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Importanţa exagerată a gesturilor mărunte

Posted by on 14 March 2012 in De zi cu zi | 11 comments

Importanţa exagerată a gesturilor mărunte

Citeam mai de dimineaţă la Cristian Lupşa că normalul devine anormal. Şi mă sperie reacţia celor din jur la gesturi pe care ar trebui să le considerăm cu toţii fireşti.

Zilele trecute am primit la domiciliu un buchet imens de flori. Anonim. Era pentru colega mea de apartament, căreia când i-am dat vestea nu i-a venit să creadă: Eu? Sigur sunt pentru mine? Eu nu primesc flori!

Merită menţionată uimirea cu care le-a primit şi gestul însutit pe care l-ar fi întors expeditorului, dacă ar fi ştiut cine-i acela. Cred că i-ar fi cumpărat trei buchete în semn de mulţumire.

Apoi îmi amintesc cum am reacţionat eu însămi când un amic cu care împărţeam un taxi s-a dat jos şi mi-a deschis portiera în spate, întinzându-mi mâna să mă ajute să cobor. M-am înmuiat instant şi mă gândeam: Doamne, eşti minunat, I wanna have your babies!

Mie mi se pare deplasat că am ajuns să considerăm gesturile astea ca fiind ieşite din comun şi ajung să aibă asemenea efect asupra noastră. Dacă, Doamne feri, face cineva un gest şi mai măreţ ca deschisul portierei păi mie-mi crapă inima de emoţie! Pentru că am învăţat să nu ne aşteptăm la nimic de la nimeni.

Şi asta-i trist.

11 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Denisa

  A trebuit sa plec mii de kilometri ca sa intalnesc un barbat ceva mai mare ca mine care sa deschida portiera si a fost la fel de fain precum povestesti tu.
  Am fost si mai mirata acum 2 saptamani cand un tanar mi-a deschis toate usile de la biroul lui pana la lift, dupa o intrevedere de 30 minute. Zicem ca e rar si ne place, dar cine ii educa pe baieti: nu mamele lor, femei si doamne, care stie ce si cum se face? Ma intreb si eu :)

  • anne

   Da, ieri vorbeam cu o prietenă că va trebui să plecăm în alte ţări ca să întâlnim bărbaţi mai buni :)

   • Ilie Danila

    Totul se intampla pe principiul cerere si oferta… uita-te in jur. Mai vezi femei ca mamele noastre? Pe vremea lor barbatii erau sa zicem, mai atenti, dar asta era cererea pe atunci. Acum teoria o stim, ca ne-o fost transmisa, dar nu prea ai cu cine sa o aplici. Oamenii is mai grabiti, mai agitati, mai practici si mai simpli. In plus fata de asta, cel putin parerea mea e ca asteptarile de la femeile de langa noi is altele (ierarhizarile in ochii vostrii au alte criterii la baza), ma insel?

    • anne

     Aşteptările sunt aceleaşi. Dar tot văzând că nu sunt îndeplinite sunt coborâte ca să fie evitate nişte dezamăgiri.

     • Ilie Danila

      vezi tu, daca voi, fetele ati incepe sa refuzati tipi pe motiv ca nu au practicat “gesturile marunte” ne-am adapta, ca pana la urma tot tre’ sa punem gheara pe voi. :) Dar in contextul actual trebuie sa recunoasteti ca alte criterii au capatat importanta mai mare pt voi. Si noi le auzim de la prietenele noastre: ca tre iti cultivi gusturile, sa mirosi bine, sa fii istet si amuzant, sa fii stapan pe tine, sa faci un sport..etc. La mine cel putin, nu vine nici una sa-mi zica “fii elegant, ca da bine”, ba din contra, zic “fii practic, nu te complica, ca nu stii ce-i de capu lor”. Vezi tu? De ce sa schimbi ceva ce functioneaza foarte bine?

 2. rocsanaB

  Sunt si la noi barbati educati si care fac gesturi dintr-astea de ramai blocata.
  Cat despre gesturile astea marunte am invatat in viata asta a mea ca e bine sa facem noi prima data catre persoane dragi noua si ne vor fi intoarse, de unde nu ne asteptam. :D

  • anne

   Da, dar aş vrea, for once, să fiu altu ăla care le face PRIMA DATĂ. Că m-am plictisit să arăt Băi, uite aşa se face.

 3. anne

  @Ilie: fii elegant, că dă bine!
  Taie-ţi unghiile, să nu pui gheara! :)

 4. Costin

  Unii nu o fac pentru ca se blocheaza, altii pentru ca nu stiu. Pentru cei pe care ii cauti tu, acest lucru e normal. Daca am fi toti la fel nu ar mai exista acel “je ne sais quoi”. Iar faptul ca trebuie sa pleci ca sa gasesti ceva mai bun e fals. Cauta aici si vei gasi, tinere Jedi !

 5. Esqvilyn

  Dupa mine totul tine de echitabilitate. Partea usoara e sa ceri sa primesti lucruri “bune”. Partea grea e sa te intrebi cate astfel de lucruri bune oferi tu, cui (le intorci celor ce ti-au oferit) si daca intr-un mod dezinteresat (fara a ajunge la dezamagire daca nu ti se raspunde cu “bine”).

  Referitor la primitul de flori, deschisul portierei: care sunt ultimele 2 “gesturi marunte” pe care le-ati facut voi cuiva ? Cum toate exemplele faceau referire la gesturi ale barbatilor directionate catre femei, impun restrictia sa fie vorba de sensul invers: femei catre barbati :).

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tastatura cu suflet [10] | Grapefruits- blog scris cu vitamine. - [...] 1. The AnneMarie- Importanţa exagerată a gesturilor mărunte. [...]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie