Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

O lăsăm mai moale?

Posted by on 12 July 2013 in De zi cu zi | 2 comments

O lăsăm mai moale?

Ce citeşti acolo? Aoleu, e vreo carte din aia motivaţională?

Am cunoştinţe care, deşi cumpără motivaţionale, le ascund prin diverse unghere ale casei, de ruşine. Cică ar fi o prostie să citeşti cărţi motivaţionale. Cum? Îi îmbogăţeşti pe ăia? Umpli buzunarele unor hoţi care au inventat o altă metodă să fraierească poporul?

Într-adevăr, poate unele exemplare chiar sunt slabe. Decât să dai 100 de lei pe trei Cum să ai o viaţă fericită, mai bine faci o şedinţă la psiholog. Şi, oho!, câte discuţii nu-s şi pe tema asta, dar o tratăm în alt articol.

Revenind: în 2009, românii au ales cărţile motivaţionale în detrimentul beletristicii. Cred şi eu că nu-ţi arde de poveşti dacă eşti în depresie, dacă banii de chirie se cam duc şi tu eşti în şomaj de câteva luni. Cred că, într-un moment disperat, când ai rămas fără soluţii, or dai pe net de-un banner cu Schimbă-ţi viaţa în cinci paşi sau Cum să faci bani fără să lucrezi şi apeşi pe butonul de Comandă.

Dar unele cărţi din aria asta sunt chiar life changing. E suficient şi să citeşti o singură frază care să stârnească în tine un tremurici pozitiv, or să te facă să scoţi un oftat şi să zici Hai c-o scot la capăt şi de data asta. N-am citit motivaţionale (bine, dacă includeţi Redesign Yourself la categoria asta, ok, am citit), dar, în ultima perioadă, când aveam mai mare nevoie de o direcţie, am găsit-o în cărţi cu titluri care v-ar putea induce în eroare. Recomand Victor Frankl – Omul în căutarea sensului vieţii. Nu e nici atât de sumbră precum spune titlul, nu e nici din seria Cum să.

Închei articolul cu următorul citat: Frankl, deşi a vândut 9 milioane de exemplare în 84, când a scos cartea, răspunde, întrebat cu privire la succesul răsunător: “Nu iau succesul acesta ca merit personal, cât mai degrabă o expresie a suferinţei vremurilor noastre: dacă sute de mii de oameni întind mâna după o carte al cărei titlu promite să dea un răspuns la chestiunea care îi frământă, probabil această chestiune este una care îi pune pe jar”.

Poate că, înainte să arătăm cu degetul movila de “proşti” care n-au pe ce-şi cheltui banii, ar trebui să ne gândim că e o movilă destul de măcinată de gânduri, griji, întrebări fără răspuns şi e o movilă suficient de isteaţă ca să simtă nevoia să caute o soluţie pentru frământările astea. Oriunde, chiar şi pe rafturile “schimbătoare de viaţă”.

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Sorin

    Felicitari Anne, scrii excelent….poate chiar ar trebui sa-ti faci o agentie de PR, asa cum spuneai intr-un articol postat pe blogul tau.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie