Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Cum e să ai o mamă moldoveancă

Posted by on 20 February 2015 in De zi cu zi | 5 comments

Cum e să ai o mamă moldoveancă

Relația dintre o mamă moldoveancă și fiica ei nu e dintre cele mai smooth. Nu e o copilărie în care mama spune, copilul se conformează și zice sărumâna. Nici mama nu spune în cel mai ardelenesc mod cu putință, că n-are cum, lipsește gena asta, nici copilul nu execută în cel mai ardelean mod cu putință, din aceleași motive.

Nu e ușor să fii mamă de moldoveancă, mai ales dacă fiică-ta-i căpoasă și debordează de personalitate, e dificil să ai o mamă aprigă, care debordează de personalitate. Ies scântei. Blesteme noi sunt inventate. Scenariștii de telenovele se bat pentru un loc în sufrageria familiei.

moldovence aprige

Iubim cu patimă, înjurăm cu patimă, trântim uși cu patimă și apăsăm butoane de End Call cu patimă. Între mine și mama deseori e o concurență și-mi pun mănușile alea de categoria grea. Suntem apropiate ca vârstă și traiectoriile ni se aseamănă, până la un punct, dar când ne contrăm e Clash of the Titans cu accent – Clieș ov ză Taităns.

Eu nu cedez pentru că mereu simt că am dreptate, mama probabil are același raționament. Scântei, vă zic. E de pus pe lista: things to witness before you die. Meciurile dintre o moldoveancă și mama ei moldoveancă sunt un deliciu pentru privitor, atât timp cât stă în afara razei proiectilelor.

Ieri dimineață îmi trimite mama un mesaj pe WhatsApp:

– Bună dimineața, bombonică!

Oh, e în toane bune, îmi zic. Să-i răspund cu aceeași dulceață matinală, zic. Neața, mama. Bag și-un smiley face, să fie treaba-treabă.

– Să vă mutați la Cluj dacă tot vă plângeți că-i orașul mic. Și să pui mâna să slăbești, că te-ai îngrășat, am văzut poza de aseară. (comentariul autorului: poza e mai veche. Da, eram pufoasă)

Aveți aici definiția moldovenească a fenomenului Soare cu Dinți. Asta a fost doar una dintre capcanele întinse de draga mea mămică. Dar, vorba bucovineanului, I wouldn`t have it any other way (asta-i de bine, mămică).

5 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Makavelis

    Inside: cum se aude din cealalta camera atunci cand Anne se cearta cu doamna Chelariu: https://www.youtube.com/watch?v=mLl9Q47e7bQ

  2. Tomata

    Ioi, exact asa prevad si eu o relatie intre mine si viitoarea-mi fiica leoaica… :-s

  3. ro

    Dar cum e sa ai o soacra moldoveanca? :))

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie