Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Mărțișoreală ieftină

Posted by on 28 February 2014 in De zi cu zi | 2 comments

Mărțișoreală ieftină

Mă întreb de ani buni oare unde s-au dus mărțișoarele clasice atunci când s-au dus? Țin minte că dădeam niște nestemate învățătoarelor la școală atât de frumos lucrate, atât de expresive, fiecare gest ascundea o poveste, fiecare coșar oferit aducea un zâmbet real, nu doar unul de complezență, trifoiul cu patru foi îți însenina ziua, iar florile pictate pe care ți le atârnai în piept chiar te făceau să te simți mai frumoasă, mai încrezătoare, mai deschisă către gândul că primăvara îți va aduce lucruri frumoase.

Acum avem plastic, kitsch care lucește-n soare, tarabe care aglomerează trotuarele, flori la suprapreț luate din cine știe ce grădini, care atrag zeci de albine ce-ți bâzâie amenințător pe la urechi, ghiocei ofiliți vânduți de colorați cu dinți lipsă, care stau pe telefon și mormăie Hai doamna la ghiocei!

 Simbolistica? Caut-o-n suflet, în cufărul cu amintiri, or prin vitrinele bunicilor, că pe tarabe nu-i.

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. horia

    În mare parte e din cauza chinezăriilor care au invadat piața.

    Altfel, la Muzeul Țăranului, în Buc, au chestii chiar mișto handmade.

    Eu, de ex, am luat asta cu 9 lei.

  2. NightOn

    Într-adevăr, ce mărțișoare frumoase erau. Acum…nu prea ai de unde alege deși, cum spuneai și tu, peste tot este plin de tarabe cu mărțișoare și nu numai. Legat de zâmbetul sincer pe care îl smulgea un mărțișor oferit doamnei învățătoare, nu cred că oamenii mai știu a aprecia un gest și un cadou, cum o făceau cu ceva ani în urmă. Și zău că e tare păcat să nu mai aibă capacitatea de a se bucura.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie