Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Un moldovean promovează Bucureștiul

Posted by on 21 April 2015 in De zi cu zi | 0 comments

Un moldovean promovează Bucureștiul

Toma Nicolau e un băiat neliniștit. Îl cunosc din 2011 (sau din 2010?) și prima dată nu mi-am dat seama nici că-i moldovean, nici că e de-o vârstă cu mine. Îi dădusem cu vreo zece ani în plus și nu-i dibuisem deloc accentul de Piatra Neamț (iar eu chiar am devenit expert în accent de Iași, Suceava și Neamț).

Toma, în opinia mea, nu și-a găsit încă locul. Toma, în opinia mea, poate fi omul care n-o să-și găsească niciodată locul, și asta nu-i anormal, nici greșit. Caută mereu ceva. E trebuia-să-fiu fotbalist cu aș-vrea-să-fiu-scriitor. E o combinație de liniști-m-aș și n-am cum. Sau unde. Se îndrăgostește și părăsește, consumă și e părăsit, dar de asta vă puteți da și voi seama de pe blogul lui, unde oricum își așterne mult din ceea ce simte.

Dar articolul ăsta e despre cel mai recent proiect pe care l-a demarat Toma: Enjoy Bucharest. Când m-a contactat să-mi povestească despre proiect eu i-am zis că I don`t really enjoy Bucharest (dar l-am locuit șase ani și-oleacă) și-am vrut să aflu ce mama naibii i s-a năzărit lui cu toată povestea asta. Mi-ar plăcea să citiți și voi interviul de mai jos:

1. – Bună, Toma! Un moldovean promovează Bucureștiul? Cum, ce, de ce?
În momentul în care mentalitatea noastră se va muta de la un moldovean, un ardelean, un oltean etc. care promovează Bucureștiul la un român care promovează România, vom salva mult timp pe care-l vom putea folosi în a face bine. Avem o problemă generală de mentalitate dată de ultimii 25 de ani în care ni s-a părut că pedalăm în gol. Odată cu îmbunătățirea asta, vom trage după noi în sus tot ce-i al nostru, inclusiv țara și nivelul de trai din ea.

foto: Alex Damian alexdamian.ro

foto: Alex Damian alexdamian.ro

2. – București acum șapte ani (când ai ajuns prima oară) VS București acum. Cum vezi paralela asta, cum ai descrie orașul?
Și acum, dar și acum 7 ani, Bucureștiul are momente în care îmi pare că orice bine i se face se duce într-o gaură neagră fără fund. Și România, în general. Pe de altă parte, reușește să fure pe oricine îi dă răgaz, iar aici o mare parte din merit o au oamenii care locuiesc în el. Toți indivizii sunt optimiști by nature, numai că unii trebuie ajutați. Eu am lăsat Bucureștiul să mă ajute să-l pot ajuta.

3. – Toma Nicolau, atunci când l-am cunoscut eu și eram amândoi no-name, Toma Nicolau acum, când apare la televiziunile naționale.
Același om, numai că mult mai responsabil și împăcat cu el însuși. Mai bătrân și mai tânăr în același timp. În plus, când ne-am cunoscut noi doi, eu n-aveam barbă, ar fi și asta.

4. – Ce te-a învățat orașul ăsta?
Că oamenii au impresia că există un singur bine, iar după el toate relele. Că trebuie să mergi la culcare abia când ți-e foarte somn și că trebuie să-ți propui locul întâi dacă vrei măcar să prinzi primele 5 locuri. Și Instagramele ies foarte mișto în București.

5. – Cum vei măsura succesul proiectului Enjoy Bucharest?
Fără să măsor știu că este un proiect de succes, pentru că dacă nu își propunea Eventur să-l facă (cu tot timpul și resursele lui), n-ar fi existat. Dar dacă aș fi să măsor, m-aș uita în primul rând să văd dacă face rău cuiva. Și cum nu e cazul, aș continua și aș spune că mie, personal, îmi place și că tuturor celor care au auzit de el le-a plăcut. Apoi aș intra pe rețelele sociale și-aș găsi 4 milioane de poze pe hashtag, majoritatea din Teleorman și astfel aș mulțumi jumătate din electorat. Nimeni nu știe să măsoare succesul, ci doar să-l traducă în diferite cifre. Dacă ne raportăm la succesul unui eveniment cu scop turistic, întreabă industria turismului românesc, aproape toată ne este parteneră și ne susține.

Enjoy Bucharest s-a încheiat. Îl așteptăm pe Toma cu cifre (cei care cred în cifre), eu l-am văzut pe Toma cu suflet, pentru că-n suflet cred eu. Vă mulțumesc că ați citit materialul!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie