Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Cât de mult te expui pe Internet?

Posted by on 16 February 2015 in De zi cu zi | 1 comment

Cât de mult te expui pe Internet?

Justine Sacco (2013). US Airways (tweet-ul din 2014 cu avionul de jucărie care a… aterizat greșit, să zicem – NSFW). Olivia Steer.

justine saccoOameni care și-au pus în pericol imaginea publică (și viața privată, în unele cazuri) cu doar câteva caractere scrise pe o platformă socială.

Am învățat pe pielea mea ce înseamnă să îți expui niște opinii fără să le rumegi prea mult. Pe de o parte, mi se pare nedrept să riști să devii un paria doar pentru că ți-ai exprimat un punct de vedere, un gând personal, o idee proprie. Pe de altă parte, într-adevăr, e riscant: dacă mă urmăresc câteva de sute de mii de oameni și 10% din ei chiar iau de bună toate opiniile mele personale, unele mai analizate și cercetate ca altele, trebuie să am grijă ce spun, cum spun, cui spun.

Știu ce înseamnă să fii judecat, luat la mișto și amenințat pentru exprimarea unor opinii într-un mod pe care nu l-ai rumegat suficient și nu ai fost atent la nuanțe. Deranjezi. Uneori deranjezi niște oameni care au mai puține filtre personale ca Instagramul și atunci riști să dezlănțui o campanie de denigrare publică. Știu și ce înseamnă să fii imatur și să te ia gura pe dinainte, căzând în capcana lipsei de experiență.

Am învățat cum să mă feresc de declarații pe care nu le-am analizat îndeajuns, am învățat să las loc de interpretare și am învățat ce înseamnă o nuanță, fie în exprimarea orală, fie în cea scrisă.

Stau și mă gândesc: liberă exprimare, dar până la un punct. Cât de LIBERĂ e, de fapt, LIBERA exprimare? (breaking it down philosophically!). Acum există telefoane performante care te pot compromite și în spațiul privat, deci trebuie să fii atent ce vorbești și cum vorbești între prieteni, există camere foto și video care te pot arunca în groapa cu lei cu un singur click și există cel puțin câteva zeci de oameni care-ți vor pielea pe băț, fie pentru un status publicat pe Facebook, fie pentru un stil de viață pe care-l expui pe Instagram.

Citiți aici cum i s-a schimbat viața lui Justine Sacco după tweet-ul rasist de acum doi ani.

One Comment

Join the conversation and post a comment.

  1. MOOG

    Nu exista asa ceva. “Libera” exprimare. Nu e. E exprimare. Si esti liber sa iti asumi musai content-ul “exprimarii”. Eu nici nu-mi asum si nici nu ma simt liber, ca deaia ma cheama ca pe un caine si-mi tin tastatura in frau…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie