Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Nivelul la care au ajuns serialele

Posted by on 23 February 2014 in De zi cu zi | 9 comments

Nivelul la care au ajuns serialele

True Detective, Game of Thrones, Mr. Selfridge (ăsta e a personal favorite, nu știu câți dintre voi știu de el), Mildred Pierce sunt doar câteva seriale care au ajuns la un nivel pe care nu-l mai ating producții lejere precum How I met your Mother sau Big Bang Theory nici cu racheta.

true detective

Nu numai la nivel de scenografie, regie și plot twists, ci la toată desfășurarea de forțe, cast, locații, culori, peliculă, idei de unghiuri de filmare, totul e ceas, fiecare episod pare să se deruleze ca și cum ar fi ultimul, trebuie să arate ce are mai bun.

Într-adevăr, încă mă bucur la Modern Family, New Girl, GIRLS (care e favoritul meu din seria: seriale de 20 de minute, nu producții cinematografice uriașe), aștept cu interes noul sezon din Californication și aș face un maraton de Entourage (trebuie să apară filmul, btw!) sau The Wire (care n-a fost detronat încă din topul preferințelor, dar simt că True Detective s-ar putea să-i ia maul), dar nu pot să compar sus-numitele cu mini-seriile la care ne hăhăim înainte să adormim.

N-ai cum să compari Familia Bundy cu Modern Family, că-s din epoci diferite. N-ai cum să compari clasicele FRIENDS sau That 70s Show cu GIRLS sau Californication. Că n-au nimic în comun.

Eu îs fascinată, gură-cască, #ohmyGodăstaeserial când dau de vreun mutant de genul serialelor pe care le-am preaslăvit deja mai sus și nu mai are rost să consum spațiu în internetosferă :) E o mutație benefică pentru devoratorul de seriale, e un fel de brain fitness combinat cu catharsis, îmi place de mor sentimentul de What the fuck was that? la finalul unui episod de 60 de minute. Îți dai seama că ești tâmp (dar genul de tâmp educabil) când dai pe Google: first episode ending explained.

În fine, îmi place ce se întâmplă pe “scena” asta momentan. Ar fi tare să ruleze și-n cinematografe câte un sezon întreg, să vezi atunci discuții aprins în sală, cu popcornul în gură și întrebări de genul: băi, deci Baratheon ăsta care era? Are cineva o hartă la el?

PS: îmi pare rău că au anulat Hello, Ladies. Mă prinsese de la episodul pilot. Încercați-l, totuși, am mai scris pe-aici de el.

9 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Dani Novac

  Doar că True Detective e mai mult mini-serie decât alea la care ne hăhăim. Fiindcă, din păcate, după ce se termină sezonul ăsta de 8 episoade, celălalt va avea altă poveste și alți actori în rolurile principale :(

 2. Officiere

  ziceai ca ai inceput sa te uiti la OITNB. te-a prins, ti-a placut? seamana tipa aia cu tine?

 3. eBogdan

  Mai este un serial in genul asta, “The Killers” care la fel, e mega ultra genial ca si True Detective.

 4. richie

  Sunt de acord ca serialele sunt la un nivel foarte inalt dpdv calitativ iar motivele sunt multe: banii investiti de retele, atragerea de profesionisti din cinema (actori, regizori, scenaristi etc), progresul tehnologic (practic folosirea camerelor digitale si formatul wide dau acel quality look specific marelui ecran la un pret considerabil redus). E la fel de posibil insa sa fim intr-o situatie in care e prea mult material pe piata. Oricum, traim vremuri bune. Nu m-as grabi sa judec insa True Detective, desi e cea mai placuta surpriza TV din ultima vreme. Seria promite, are tot ce-i trebuie, insa e deocamdata tinar, doar 5 episoade. Trebuie sa vedem si cum rezolva conflictele propuse deja, ce longevitate va avea etc. Poate deveni un reper, insa, intrucat propune un mod nou de lucru (un singur scenarist, Nic Pizzolato, si un singur regizor, Cary Fukunaga) mai unitar creativ, mai asumat. Vedem de iese. Oricum, True Detective e bun si pentru ca are doua staruri foarte capabile in niste roluri care le vin ca o manusa. La fel s-a intamplat cu Jessica Lange in American Horror Story.
  In fine, pentru ostoirea setei de dark TV drama verifica: Luther, The Killing, Awake, The Fall sau Orphan Black. Majoritatea britanice.

 5. tudor CeMerita

  Votez pentru seriale in cinematografe cu pauze de 10 min intre episoade. Sa vezi acolo maraton de stat in cinema :))

 6. Liv

  Ma bag la maratonul Entourage.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie