Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Nu-ţi place? Nu aplauda!

Posted by on 4 July 2012 in De zi cu zi | 5 comments

Nu-ţi place? Nu aplauda!

Cum dacă nu-ţi place ce gust are mâncarea pe care ai comandat-o la restaurant, nu te obligă nimeni s-o mănânci (doar pentru că ai dat nişte bani pe ea).

Revenind la aplauze. În ultima perioadă se perindă numai aplaudaci pe la spectacole, aplaudaci care nu fac decât să coboare standardul. Dacă se cer trei ieşiri la rampă atât la un spectacol slab, cât şi la unul excelent, n-o să mai înţeleagă nimeni nimic: publicul mai neiniţiat o să aibă impresia c-a văzut ceva extraordinar (Băi, şi cât s-a aplaudat! Am aplaudat şi eu, că doar nu era să stau jos cât toată sala era în picioare), actorii or să aibă impresia că au prestat magnific şi toată lumea se duce acasă înşelată.

Înţeleg, într-o oarecare măsură, bunul simţ. Că “băi, totuşi au muncit, nu mi-o fi plăcut mie, dar mă ridic în picioare”, cu toate că mult mai folositor zic c-ar fi s-avem o reacţie vehementă. Nu mi-a plăcut, nu mă ridic, aplaud din politeţe două rânduri şi-am plecat. Aş îngheţa, ca actor, să închei spectacolul şi să n-am reacţie. Da, n-aş ieşi din casă vreo două săptămâni, dar aş pune mâna şi-aş cerceta ce-i greşit, ce nu iese bine, la ce mai trebuie lucrat.

Dar dacă toată lumea aplaudă până i se înroşesc mâinile, fie că-i bun, fie că-i prost, o ţinem în spectacole de duzină şi ne dăm culţi.

Nu mai cedaţi presiunii, oameni buni! Dacă aplaudacii din dreapta şi din stânga asudă deja de extaz şi voi staţi apatici în scaun, nu înseamnă că, în momentul în care privirea lor se blochează asupra voastră spunând: Cum?! Nu ţi-a plăcut? tu o să te ridici şi-ai să arunci nişte false bătăi din palme.

Şi ce-i de făcut, oameni buni? Când publicul, care ar trebui să fie barometrul calităţii unui spectacol e cotropit de aplaudaci?

5 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Alexandra

    Anne, ar fi chiar plictisitor ca toata lumea sa aiba fix aceleasi gusturi, nu?. eu am fost la spectacole unde am aplaudat cu drag, iar altii de langa mine isi strangeau hainele in timpul asta. la fel de bine se poate intampla si invers :) nu mi se pare reala (si imi place sa cred ca nu e) ipoteza ca unii aplauda doar ptr ca se uita altii la ei. wtf?

  2. Adrian

    Da’ ei nu or fi platiti sa aplaude?

  3. Adrian

    La un mitting electoral al partidului tau nu poti sa iti huidui reprezentantul, esti dator sa il sustii chiar daca face unele greseli… si te certi cu lumea care spune ca era beat si le spui ca nu era beat… (nu prea exista democratie in interiorul partidului, iti “votezi” sefii destul de formal si aplauzi. Nu ai sanse sa ajungi sef, un om simplu nu are sansa decat de a deveni mic purtator de cuvant si aplaudator.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie