Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

O săptămână cu NexT!

Posted by on 26 March 2012 in De zi cu zi | 0 comments

O săptămână cu NexT!

Am fost marţea trecută la conferinţa de presă ce anunţa cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT. Despre faptul că-s blogger oficial m-am lăudat AICI.

Ce-au pregătit prietenii din organizare pentru anul acesta: filme. Multe filme, atent de tot selecţionate (Andrei Gorzo spune că au primit pe adresa festivalului peste 1000 de proiecte din zeci de ţări, din care au ales 27 de filme pentru competiţie, din 15 ţări). Cum regula festivalului este Nicio ţară nu poate fi reprezentată de mai mult de patru filme sunt sigură că s-a restrâns mult selecţia (am văzut numai câte filme poate da România, şi asta la nivel oarecum amatoricesc şi low-budget, la Filmul de Piatra).

Dintre filmele româneşti pe care suntem invitaţi să le vizionăm în cadrul competiţiei au fost menţionate: “Cheful” lui Adrian Sitaru (cu ocazia NexT va avea loc prima proiecţie publică a acestui film în ţară), pelicula “De azi înainte” cu Dorian Boguţă ca şi regizor (sunt nerăbdătoare să văd cum l-a ajutat talentul de actor în demersul acesta), şi cele două filme studenţeşti/de master “Hello, Kitty” a lui Millo Simulov (despre care v-am povestit la Filmul de Piatra, unde a fost şi premiat) şi “1000 de lucruri în comun”.

Pe  lângă filme sunt secţiunile din off-competition, şi anume NexT Dance şi NexT Imaginaria ce promit experienţe noi pentru public, atelierele şi masterele de regie/actorie cu care ne-am obişnuit, un concurs de critică de film, secţiunea de film pentru copii, proiecţiile speciale de la Berlinale, They were NexT Generation, too – unde putem vedea filme ale foştilor competitori NexT, proiecţiile Semaine de la Critique, proiecţiile speciale Cristi şi Otto şi petrecerile marca NexT!

O grămadă de treabă săptămâna asta, dacă nu reuşiţi să ajungeţi ne supărăm!

M-a bucurat implicarea mare a ICR-ului în bugetul de festival, şi anume 8.000 de euro – dintre care 2.000 de euro pentru premiul Cristian Nemescu pentru regie şi alţi 2.000 pentru premiul Andrei Toncu pentru coloana sonoră, 2.000 de euro din partea Kodak şi alţi 3.5000 de euro în servicii de post-producţie.

Anul acesta s-a alăturat şi Vodafone ca şi partener şi pune la dispoziţie wifi (yay pentru bloggeri!) şi laptopuri, precum şi-un Galaxy Nexus (pe care am pus ochii şi sper să pun şi lăbuţa, deci interesul pentru cronici savuroase a crescut şi mai mult).

Gata, m-am lungit. Revin cu prima postare după Gala de Deschidere! PS: aţi văzut ce treabă simpatică a făcut anul acesta Matei Branea cu vizualul festivalului?

PPS: abonamente şi bilete icişa


Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie