Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

O zi cu rromii din Feteşti

Posted by on 4 April 2012 in De zi cu zi | 2 comments

O zi cu rromii din Feteşti

Duminică de dimineaţa ne-am urcat în autocar şi-am pornit în excursie. Aveam să petrecem o zi în comunitatea de rromi din Feteşti Sat, la iniţiativa Active Watch şi la invitaţia Cristinei Bazavan. O mână de bloggeri ce le-au fost descrişi oamenilor ca “lideri de opinie ce scriu pe Internet şi pot să schimbe percepţia asupra rromilor”, însoţiţi de TVR (unde mi-aţi putut vedea moaca pe 3 aprilie, ieri) au adunat curioşii pe uliţele satului. Eram o apariţie, o delegaţie străină, în frunte cu “unul de-al lor”, un lider local, domnul Daniel.

Se pregătiseră straşnic, cu spectacol la şcoală, cu bucate, cu toate cele. Domnul Daniel umblase tot satul să ne anunţe, cică altfel s-ar fi uitat la noi şi ar fi reacţionat dacă nu eram însoţiţi de dumnealui. Am intrat în trei case şi dacă nu ştiam de la Bucureşti că toţi sunt rromi nu m-aş fi prins ioc. Că asta ziceau şi ei, discriminarea vine o dată cu pigmentul: cu cât eşti mai închis la culoare, cu atât ai mai mult de suferit. Domnul jandarm şi celelalte două familii ne-au primit cum au putut mai bine şi, dacă la început au fost sfioşi cu răspunsurile la întrebările noastre, am înţeles că:

Nu le place să li se spună ţigani datorită sensului peiorativ pe care l-a căpătat termenul. I-am liniştit spunându-le că şi moldovenilor li se mai zice Fi-r-ar al naibii de moldovean! :)

Îşi ştiu foarte bine istoria şi traseul. Ştiu că au fost robi, ştiu care dintre clanuri a fost în robie şi aşa justifică rebeliunea şi agresivitatea unora dintre ei. Sunt aşi la enumerat ani şi ţări de migraţie.

Nu se înţeleg bine cu pletoşii (comunitatea tradiţională ce stă încă la cort, călătoreşte prin lume cu coviltirul, sunt needucaţi şi agresivi), nu le place atitudinea luxoasă a celorlalte clanuri (“şi de la ei ni se trag necazuri”)

Comunitatea pe care am vizitat-o noi era una de rromi educaţi, ce-şi doresc o viaţă mai bună pentru ei şi copiii lor, un loc de muncă, o adresă normală pe buletin (unii dintre ei locuiesc pe Strada Rromilor)

Mie mi-a plăcut tare vizita asta, aş fi vrut să stau mai mult de vorbă cu cei mici (am văzut nişte copii cu ochi lucitori şi zâmbet alb, alb) şi am vorbit cu cei de la ActiveWatch să mai colaborăm, aşa că vă ţin la curent!

Aveţi întrebări? Că într-o zi am adunat mai multă informaţie decât pentru un singur post pe blog, vă pot răspunde în comentarii.

 

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Iulian Sirbu

  Am eu trei intrebari: de ce nu ati mers #cutrenul pana la Fetesti?
  2. Ti-ai sunat mama cand ai ajuns in Fetesti? :)
  3. Unde se poate invata limba romani?

  • anne

   Dragă Iulian,

   Nu am mers cu trenul pentru că depindeam de orar şi de cadourile pe care le duceam oamenilor. De asemenea, eram o delegaţie în care predominau doamnele, era mai comod pentru toată lumea cu autocarul şi ne puteam permite opriri. Am ajuns şi mai repede decât cu CFR-ul.
   Nu mi-am sunat mama :) la modul melodiei Vama “Sunt la Fetesti, ba!”, nu?
   Habar nu am, dar intreb unde se poate invata. Revin

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dincolo de aparente: despre romii ambitiosi | ROXANA BURSUC - [...] ActiveWatch.Alte păreri în urma vizitei mai pot fi citite la: Cristina Bazavan, Oana Brătilă, Anne-Marie Chelariu, Ruxandra [...]
 2. Campaniile saptamanii 2-8 aprilie din blogosfera romaneasca | refresh.ro - [...] dintr-o campanie impotriva discriminarii, despre care au scris Roxana Bursuc, Ruxandra Predescu, Anne-Marie Chelariu, Oana Bratila si Cristina [...]
 3. Despre prăjituri. Și despre oameni | Chinezu - [...] un gust și că, de fapt, te-ai înșelat când ai crezu că-ți place, nici eu, Cristina, nici Anne-Marie, nici…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie