Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Orașe atractive

Posted by on 27 January 2015 in De zi cu zi | 0 comments

Orașe atractive

Văd în ultima vreme foarte multe topuri cu Cele mai frumoase orașe din lume, Cele mai bune locuri în care să trăiești, Cele mai căutate orașe din România.

Am mai scris pe tema urâțeniei din jurul nostru, din țară îmi place Timișoara și Brașovul, Oradea e un oraș decent, dar nu ne putem lăuda cu vreo bijuterie urbană și nu are rost să ne păcălim. Că ne adaptăm, că reușim să izolăm lucrurile care ne deranjează, că ne-am educat să ignorăm ceea ce nu ne place, estetic, de acord.

Ce trebuie să aibă, totuși, un oraș, ca să fie un oraș atractiv? Cum am putea îmbunătăți locul în care trăim?

1. Echilibru între ordine și haos, în special în ceea ce privește planul citadin: se pare că suferim cu toții de un pic de OCD (tulburare obsesiv compulsivă) și avem nevoie de ordine și simetrie în viețile noastre. Clădirile aruncate cu praștia și colorate pestriț ne dau o stare de neliniște, iar simetria absolută și uniformitatea dăunează.

2. Străzi pline de viață: se aplică aceeași regulă ca atunci când alegi un restaurant – dacă e gol, înseamnă că e slab, prea scump sau are alte defecte. Vrei să îți petreci timpul liber pe o stradă cu agitație, artiști, muzică, oameni de toate felurile, nu să ieși la plimbare pe-un bulevard abandonat, pe care se rostogolesc movilițe de praf. Din păcate, viața se desfășoară acum în spatele unor geamuri mari și reci de sticlă, în mall-uri din beton sau clădiri cu storurile trase.

Pentru restul elementelor care fac dintr-un oraș un loc mai bun de locuit, urmărește clipul de mai jos:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie