Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Se pare că nu-mi merit numele

Posted by on 16 May 2013 in De zi cu zi | 22 comments

Se pare că nu-mi merit numele

Postarea asta e cu draci. Cu draci din ăia de moldoveancă, tu-le crenjile! 80% șanse ca până termin de scris să mă și răcoresc, dar haidați că-i dăm drumul.

Numele meu e Anne-Marie. Bunica mea e nemțoaică și a ținut morțiș să-mi pună un nume nemțesc. Îmi cânta mereu piesa asta:

Deci se pronunță nemțește, nu franțuzește, adică așa, nu așa (apăsați și voi pe Listen și nu vă chinuiți cu graseierea). Așa sunt în buletin, așa mă strigă lumea (n-am avut pretenții de la copiii din sat, că avem posibilități limitate, eram Ana lu` Chelaru` și nu mă deranja când eram mică). Dar dacă ești pro-fe-sio-nist și femeia (adică eu) are numele în semnătură (să te ducă capul măcar că dacă îmi puneam poreclă, la job nu aveam voie s-o folosesc), are un blog care îi poartă numele, așa e și pe Facebook, linkedin și ce mai vreți voi, apăi las-o-n durerea ei de femeie cu nume neromânesc și respectă decizia asta!

Totul a început când s-au mai viralizat din articole sau video-uri. Primeam comentarii cu: Fă, Ana, ce nume e ăsta? Nici nu ești româncă, de ce să-ți zici Anne-Marie? Am lăsat orgoliul la cratime, Anemarie sau Animari-uri. Buuuun. Apoi au început mail-urile de la oameni care voiau ceva de la mine: campanii, parteneriate, întâlniri, etc. Ana-n sus și Ana-n jos. Apoi au început și pe adresa de birou, de CINCI ori consecutiv, după ce începusem să mă semnez cu CAPS LOCK, pe lângă semnătura din gmail. Mai aveam puțin și-n loc de Oana îi ziceam tipei Cristina, doar-doar s-o prinde că greșește pe undeva.

Una e să uiți o literă (Ane-Marie) sau să ți se împleticească limba-n gură când pronunți Schwarzenegger, dar o iau personal când îmi zici Ana (or că ești tută, or că ești neatentă, or că ai tu impresia că nu merită țăranca).

De fapt mă cheamă Cerasela Virginia și îmi era rușine.

22 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Papa

  Dacă ai ști tu de câte ori mi s-a spus mie Popa în loc de Papa. Bine ai venit în club, că nu există scăpare :))

 2. Rareș Cojocaru

  Dirig. m-a strigat Dragoș multă vreme în liceu.
  Cineva mi-a mai spus odată Horațiu…

 3. Cami

  Mie imi spuneau Claudia in loc de Camelia. Mi s-a intamplat chiar si aici, in Elvetia.

 4. Dan F

  Daniel in loc de Dan, si urasc numele de Daniel….

 5. Octav

  Octavian in loc de Octav. And I hate it!

 6. pandutzu

  la mine de la pandaru s-a ajuns de la clasicele pândaru si panduru la păduraru :))

  de-acum o sa te strig anmari :D

 7. henry

  stiu ca am cu un neuron mai mult decat media, dar, ce nu am inteles este pronuntia verbala a cuvantului anne

 8. Frowz

  Ce mai cauta lumea:

  ane marie nume

  – mai au putin si invata :)

 9. mihai

  E foarte posibil sa fie din cauza ca le e dificil sa il pronunte, mai ales atunci cand seamana cu un nume “romanesc” destul de comun (Ana-Maria).

  Am lucrat cu un tip pe care il cheama Seit. E australian. Unii il pronunta asa cum se scrie. Altii (straini de obicei) il pronuntau “sit”. De fapt am inteles ca s-ar pronunta mai aproape de “sait”. Tipul nu s-a suparat niciodata pe pronuntiile gresite, nu a corectat nici o data pe nimeni – isi dadea seama ca oamenii nu o fac cu rea intentie si ca daca i-ar corecta, s-ar simti prost.

  Sunt anumite natii la care iti va fi imposibil sa le pronunti corect numele (unii nordici, unguri, tari arabe, etc). Ce faci atunci?

 10. Ana

  Mno! Eu sunt Ana-Maria, dar never ever nu mi s-a spus asa. Acasa sunt Ancuta (wtf???!!!) la scoala si acum la birou sunt Ana punct. Si cand zic punct adica asa apar in toate documentele oficiale de angajare plus email :S

 11. Ancuta

  si eu sunt Ana in buletin, si de cand ma stiu mi se spune Anca/Ancuta :)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Îmi fac agenţie | The Anne-Marie - [...] Şi o să scriem mereu numele oamenilor CORECT! [...]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie