Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Parfumurile mele preferate

Posted by on 20 January 2017 in De zi cu zi | 11 comments

Parfumurile mele preferate

Când eram mai mică nu înțelegeam de ce mama își cumpără sticluțe de parfum de prin locurile în care călătorește sau de ce primește parfumuri la aniversări, sărbători și onomastici. Am aflat de curând că la Piatra Neamț au apărut magazinele de cosmetice și parfumuri târziu, după anul 2000, așa că orice prilej de plecare în străinătate era o oportunitate să mirosim frumos. Înțelegeam rostul parfumului, dar nu și obsesia.

sursa: Unsplash.com, Matt Briney

Dar stați, stați, stați, că multe n-am înțeles eu când eram mai mică și apoi mi-a venit mintea la cap :-)

În 2004, dacă nu mă lasă memoria, am ieșit din țară, cu mama. Mama, de care vă ziceam în primele rânduri, shopaholică-șefă pe raionul de parfumuri. Cât stăteam s-o aștept, am mirosit O SINGURĂ MOSTRĂ de parfum – mi-era așa de jenă să testez mai multe, aveam senzația că le consum oamenilor ălora produsele dacă mă dau c-un puf – și mi l-am și cumpărat. Elizabeth Arden – Sunflower a fost primul meu parfum. M-am dat cu el câteva luni bune, să-l cruț.

Apoi am crescut, am avut etapa rebelă și mă dădeam cu Tommy Girl sau cu parfumuri unisex de la Puma (erau parfumuri de bărbați, dar eu le ziceam unisex, că eram… rebelă!). Îmi plac de atunci parfumurile cu nuanțe mai lemnoase, mai dure (așa se zice? hei, sunt doar un consumator, nu un cunoscător!), cât mai puțin dulci (oricum PH-ul meu transformă orice miros, nici dacă m-aș da cu parfumuri clasice, de le știe tot poporul, nu ți-ai da seama ce port. Sunt ciudățică, știu).

Am crescut mai mult și au început și la mine obsesiile: BvlgariOmnia Crystalline (pe care l-am cumpărat de vreo trei sau patru ori consecutiv), Bvlgari – Omnia Green Jade, apoi am mers cu Lolita Lempicka vreo câțiva ani (mi-a plăcut sticluța, am testat mostra, am mirosit la fel vreo doi ani).

Cum prindeam vreo călătorie, cum mă propteam în Duty Free și dă-i și miroase, și bagă nasul în cafea și mai miroase încă o dată! Așa am descoperit primul meu parfum-semnătură (adică m-am dat des cu el și l-am tot recumpărat și miroseam la fel, aia era semnătura, știți? Mă semnam olfactiv), Beauty de la Calvin Klein.

Și stați că am început să am și eu niște prieteni și să primesc parfumuri. Așa m-am îndrăgostit de Gianfraco Ferre, In the mood for love, să-i dea Dumnezeul parfumurilor sănătate lu` fostu` :-)

Dinainte de Crăciun am pe listă Florabotanica de la Balenciaga și simt că vom începe o prietenie lungă, că v-ați prins că-s fată fidelă.

Ziceți – parfumuri, obsesii, obiceiuri, să nu mă simt singură în secțiunea de comentarii!

11 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. pacostel

  Aoleu sa vezi ce se intampla cand asociezi un miros cu o trauma puternica ( n-a fost cu pierderi de vieti omenesti dar p’aproape). Din ’95 nu mai suport nimic de la Hugo Boss.

  • anne

   Știu cum e, sau cu vreun fost iubit și ajungi să nu mai suporți alți bărbați care miros la fel :) Nu mi s-a întâmplat mie, unei prietene

 2. Oltea

  Bvlgari au Thé Blanc a fost preferatul meu foarte mulți ani. Aproape zece. Apoi, în urmă cu vreo șapte ani, am trecut la Nina Ricci. Apple până în 2015, iar din 2015 până acum L’Extase. Sunt foarte consecventă la parfumuri și niciodată nu folosesc două parfumuri în paralel.

 3. Teododa

  Acum cativa ani am mers la un interviu pentru un job pe care mi-l doream mult. Am plecat de acasa atat de bulversata ca am uitat sa ma dau cu parfum si mi-am dat seama abia in tren in drum spre interviu. Din intamplare aveam printr-un colt de geanta o mostra de parfum primita cu niste cumparaturi cu vre-o saptamana inainte, si m-am dat cu aia. Interviul a fost un succes si eu miros a Aqua di Gioia de aproape 3 ani.

  Si un parfum pe care nu il pot suferi. La un moment dat i-am imprumutat o bluza unei colege de camera care a avut proasta inspiratie ca inainte sa mi-o inapoieze sa o dea cu parfum (Thierry Mugler – Angel). Cum am luat bluza pe mine mi s-a intors stomacul pe dos si de atunci de cate ori simt mirosul ala mi se face rau.

  • anne

   Felicitări pentru succesul de la interviu!

   Cât despre mirosuri NO-NO, și eu am câteva pe care nu le suport, Mugler nu e nici pe lista mea.

 4. Amy

  Nu pot sa spun ca am incercat foarte multe parfumuri de-a lungul timpului, dar am cateva care-mi plac si revin mereu la ele: Olympea, Aqua di Gioia, Armani Code. Mi-as dori sa “vanez” si Black Opium. :)

 5. irina

  De vreo 3 ani eu sunt fan Guerlain – La petite robe noire – pe care il am atat in varianta de zi, cat si cea de seara. Asta dupa ce am fost ani de zile obsedata de Dolce Vita & Davidoff Cool Woman.

  • anne

   nici nu cred că am avut contact cu Guerlain, dar m-ai făcut curioasă să-mi bag nasul la următoarea tură de testing :)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie