Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Pericolele unei retele publice de WiFi

Posted by on 23 October 2014 in De zi cu zi | 0 comments

Pericolele unei retele publice de WiFi

Dacă ești ipohondru cu toate, ca mine, și pui scenariul cel mai rău înaintea tuturor posibilităților mișto, ar trebui să citești articolul ăsta.

Dacă și tu crezi că cei care-ți instalează Internet nou atunci când schimbi provider-ul îți instalează și un program prin care văd tot ce intră și iese laptopul tău, poate ar trebui să nu citești mai departe, ca să nu te panichezi și mai rău.

Bănuiesc că nu toți citiți Medium, așa că-mi permit să extrag câteva idei dintr-un articol care a circulat pe net zilele astea, articol care expune pericolele la care te expui în momentul conectării la o rețea publică de wifi.

În 20 de minute, un hacker priceput a putut să afle cum îi cheamă pe cei care s-au conectat, ce pasiuni au, ce școli au urmat, unde s-au născut și ultimele cinci căutări pe Google ale fiecăruia, toate cu un dispozitiv oarecum ieftin și disponibil pentru cumpărare pe net.

Și asta doar la o primă conectare! Dacă se străduiește un pic poate afla conturile tale bancare, numărul de telefon, data nașterii, fișa medicală, adrese, nume, parole. Chiar și orientarea sexuală! Yup, bazat pe aplicațiile pe care le folosești și pe care le poate sparge cu ușurință, cu ajutorul unui software de decriptare.

“All you need is 70 Euros, an average IQ, and a little patience”

Așadar, cât timp tu îți bei cafeaua liniștit și butonezi la Facebook, cineva îți fură identitatea, banii și toată informați confidențială stocată pe telefon, laptop sau tabletă. Citiți tot articolul și încercați, pe cât posibil, să  nu folosiți rețele publice de WiFi dacă nu sunteți blindați cu parole.

feature photo: medium.com/matter

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie