Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Pițigoii. Studiu social

Posted by on 21 February 2013 in De zi cu zi | 1 comment

Pițigoii. Studiu social

Sunt o pițigăiată și am mai spus asta. Îmi fuge vocea. Când m-au operat de amigdale n-am vorbit o lună (eram prea mică, nu s-a bucurat niciun bărbat de liniște, potoliți-vă) pentru că mi-au fost afectate corzile vocale. Nu pot să-mi țin sunetele înalte în frâu atunci când port o discuție mai aprinsă, vocea o ia razna și parcă încep să schelălăi. Mă opresc, tușesc un pic, reiau. Poate că m-oi apuca de fumat. Or nu. Am cântat vocea a doua în corul bisericii, dacă vă ajută cu ceva.

Am avut problema asta și la cursurile de actorie. Am trecut prin multe exerciții de voce și dacă reușesc să îmi mențin focusul reușesc să nu scârțâi ca un burete pe o farfurie curată. Citesc că și unii bărbați au problema asta.

Ca să nu las articolul ăsta doar c-o dezvăluire personală, găsesc pe facebook la unul din cei mai dragi profesori din facultate link-ul ăsta: variația de intonație nu ține de încredere decât la bărbați. Dacă ești mâțâit, cu cât capeți mai multă încredere în tine, cu atât scapi de scârțâială. La femei e invers, pentru că noi simțim nevoia să ne justificăm succesul întotdeauna, să ne cerem scuze pentru poziția în societate pe care o ocupăm, și de aici lipsa de încredere. “The more successful a man is on the show, the less he uses uptalk. The opposite is true for women… the more successful a woman is on the show, the more she uses uptalk.” Linneman suspects that this is “because women continue to feel they must apologize for their success.”

Așa că, dragul meu, dacă încerc să îți demonstrez că planul meu e bun, proiectul ăsta o să aibă succes, și mă aprind și jonglez cu argumentarea și știu eu sigur că am dreptate, nu-mi spune că latru ca un pechinez. E tot de la voi, că nu poate femeia să simtă că Băi, în sfârșit s-ar putea să-l conving, e bine ce zic, e normal, și cu cât încerci mai mult să convingi cu atât simți mai mult că trebuie să te justifici și cu atât mai subțire ți-i vocea.

One Comment

Join the conversation and post a comment.

  1. floree

    E greu cu pitigaiala cateodata! :)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie