Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Ai plăti o cafea fără s-o consumi?

Posted by on 29 March 2013 in De zi cu zi | 13 comments

Ai plăti o cafea fără s-o consumi?

Suspended Coffee ajunge și în România.

Conceptul conform căruia mergi într-un bar, plătești pentru o cafea și o lași următorului client urmează a fi implementat în câteva cafenele din București, Iași și Brașov. Pe sistemul pay-it-forward.

Eu aș plăti o cafea pe care nu aș consuma-o doar dacă beneficiarul ar primi un bilețel cu mesajul: Anne payed for your coffee. Eventual cu o fotografie și link de facebook :) S-ar crea o rețea de iubitori de cafea foarte, foarte mișto și poate cei din grupul astfel format ar deveni clienți fideli ai cafenelei respective.

Nu știu însă cât o funcționa și la noi. Sau cum o să fie comunicată posibilitatea de-a oferi o “cafea suspendată” cuiva. De fiecare dată când mergi la bar o să ți se zică: Bună, dacă vrei să plătești o cafea pe care o s-o bea altcineva… (insert discurs aici).

Și apoi câți plătitori or fi și câți “paraziți de cafea”? Merg la bar și zic: Bună, vreau și eu o cafea moca. A mai plătit careva pentru una între timp?

Dacă ar beneficia de acest gest doar oamenii care chiar nu-și permit, poate un student de provincie care a rămas fără bani și are un examen în dimineața respectivă sau un bătrânel căruia i-a scăzut tensiunea și are nevoie de-un impuls de cafeină, ok.

Au și pagină de Facebook.

Ziceți și voi: o merge sau nu? Câți ați participa la inițiativa asta?

13 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. KorinaMS

  as plati, evident! Ori o cafea, ori un ceai – in vremurile astea…

 2. zuzu

  pacat ca spiritul mercantil bate spiritul altruistic

  de ce sa primesti ceva in schimb? nu poti sa dai pur si simplu?

  • anne

   Păi dai, n-am zis că nu dai. Dar mi se pare fun dacă știu de la cine primesc, măcar un nume. Alina ți-a făcut cinste cu o cafea. Ia s-o văd eu pe Alina asta, poate îi zic mulțumesc pe Facebook sau ceva.
   Dar așa gândesc eu.

 3. Corina

  mie imi place ideea originala, ca o plateai pentru cine nu isi permite. ca e persoana fara adapost, ca e student, nu conteaza.
  si imi place sa raman in anonimat.

  aici mi se pare ca e frumusetea gestului. aici e partea de pay-it-forward. ca unii vor profita de asta, e un risc pe care ni-l asumam. dar as avea incredere ca oamenii din cafenele pot face diferenta si decide cui dau si cui nu acele “suspended coffees”.

  si apropo de anonimat, aveam ideea asta ca atunci cand voi implini 30 de ani sa imi fac ziua la mare in Expirat (ca tot sunt nascuta vara) si sa dau de baut tuturor, sa fie un open-bar de vreo 3 ore. si sa nu stie nimeni a cui e ziua, doar ca e ziua unei tipe si tot ce vrea la schimb e “good vibes si sa fiti buni” :D

 4. getlokal.ro

  Hello, Anne!

  Ne bucuram ca ti se pare interesant conceptul de suspended coffee – vom propune si ideea ta localurilor care s-au inscris pana acum.
  http://www.getlokal.ro/ro/page/suspended-coffee-romania

 5. dojo

  Ideea mi se pare super OK. Atat timp cat ar ajunge la cei care chiar au nevoie de ea, sunt ‘all for it’. Poate chiar pentru o supa sau un felul doi, ca probabil cei care ar avea nevoie de acest ‘cadou’ nu au tabieturi cu cafele.

 6. maddy

  nu, pentru ca mi se pare o hipstereala imensa.
  in barurile/cafenelele curatele nu au acces oamenii saraci care nu`si permit o cafea de 6-7 lei, deci as ajunge sa fac cinste unuia care are la fel sau mai multi bani decat mine, ceea ce e inutil. pe de alta parte nu as frecventa o cafenea in care la 2 mese distanta e hobo imputit care savureaza o cafea gratis.

 7. tavi

  @maddy nu ne-am saturat oare sa etichetam orice? Nu crezi ca asta e “hipstareala” mai mare? Apoi stii ca un “hobo” este om ca si tine. Sau tu esti mai mult decat un simplu om…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie