Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Mi se ard prăjiturile! Ajutor?

Posted by on 22 January 2014 in De zi cu zi | 5 comments

Mi se ard prăjiturile! Ajutor?

N-o să scriu despre cum Esca trăgea drama din doctorul Zamfir cu cleștele, că ieri m-am cenzurat mai ceva ca Inchiziția și nu vreau să-mi fac inimă rea și azi.

Ca să trecem rapid la tonul amuzant, destulă dramă a fost acum două seri, când am ars checul. Știți că vă ceream o rețetă de chec? Că voiam să fac primul chec din viața mea? Ehe, rețetă am găsit, m-am apucat de treabă, am pus dragoste, făină, albușuri, am avut grijă să rămână aerat, tot ce trebuie. Pac, în tavă, la cuptior! Visam deja pufoșenia, vedeam cum lăcrimează al meu când ia prima felie, vai, iubita, e delicios, ce te mai pricepi!

Și am lins paletele alea de la mixer ca-n copilărie, bă, ce bună e compoziția, o să rupă checul ăsta, yum, yum! Mă uitam prin ușița aia a cuptorului cu dragostea mamei care privește la noul născut, vedeam cum se înalță marmoratul mamii, îmi creștea orgoliul, inhalam aroma aia de copt ce se răspândise prin casă cum inhalează generația tânără prenadez.

Mare mi-a fost mirarea când l-am scos (după testul scobitorii, bat-o vina de scobitoare!) și… era ars ca tăciunele pe fund și insuficient copt în interior. Ai, drăcia dracului! Așa pățisem și cu niște hot pockets acum o săptămână, arse pe fund și necoapte la suprafață. Și înainte de asta,cu încă ceva, dar nu mai rețin.

mi se ard prajiturile

Vă dați seama că n-am dat la maximum cuptorul (am cuptor normal, m-am interesat ce înseamnă 180 de grade, ce treaptă, bla bla), nu am deschis ușa cuptorului decât după primele 15 minute, să nu scadă compoziția, toate miturile vieții. Tava am pus-o aproape sus, cum naiba ars pe fund și nefăcut la suprafață?! Black magic, I tell you!

Oi fi eu la început cu bucătăria, dar mor de draci când ȘTIU!!11 că fac totul ca la carte și mă entuziasmez și mi le arde cuptorul. Ce să fac? Jur că nu dau vina pe cuptor, nu-s chiar așa un dezastru!

Trebuie schimbat? Nu pot să fac biscuiței și prăjituri cu vișine niciodată? Am înțeles că mi-ar trebui termometru? Ajutor?

5 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Paul

  1. Nu foarte sus in cuptor.
  2. Functie de compozitie scazi progresiv temperatura catre 120-150 dupa primele 15 minute pentru a evita o coacere rapida la exterior (adica ardere) si insuficienta la interior.
  3. Dupa cele 45-60 de minute petrecute in cuptor nu se scoate ci doar se opreste sursa de caldura si se lasa in continuare in cuptor pentru inca aproximativ 30-40 de minute (practic pana se raceste).
  4. Cel mai bun antrenament ti-l faci facand briose.

  Spor si bafta!

  • anne

   Are you a cook, Paul? :)
   O să încerc și așa, fără cărămizi și nisip, deocamdată.
   Brioșe am făcut și au ieșit! Tavă de silicon, ce-i drept.

   Merci!

   • Mary

    Incearca sa pui hartie de copt in tava inainte de a pune compozitia. Acelasi lucru am patit si eu prima data cand am facut chec, dar apoi cu hartia de copt a fost ok.

   • Paul

    Just as a hobby.
    Chiar acum am pus la copt unul si mi-am adus aminte ca n-am precizat ca prefer varianta cu uns tava cu ulei si tapetat cu faina. N-are legatura cu cele spuse anterior dar ajuta la dexteritate (asta daca reusesti sa faci toate operatiile corect fara sa umpli bucataria de faina).

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie