Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Cum te pregătești pentru extracția unui molar de minte

Posted by on 28 August 2014 in De zi cu zi | 4 comments

Cum te pregătești pentru extracția unui molar de minte

Nu-ți va spune nimeni cum să te pregătești pentru tot ce înseamnă extracția măselei de minte. Fie pentru că oamenii țin la tine și nu vor să te sperie, fie pentru că n-au trecut prin asta, fie pentru că au avut o recuperare ușoară și o intervenție mai puțin invazivă.

Am suferit o astfel de intervenție acum două zile (scriu asta la nici 48h de la operație) și știu că mi-ar fi plăcut să citesc ceva liniștitor înainte cu câteva zile, pentru că am fost foarte, foarte stresată de ceea ce urma să se întâmple. Am scos doi deodată, pe partea stângă, sus și jos.

Având în vedere că stimații molari de minte nu scoseseră capul ca ghioceii primăvara, operația a fost mai grea, pentru că a trebuit să foreze chirurgul un pic, ca să-i scoată la iveală.

Stresul a venit și din faptul că nu îmi cunoșteam deloc medicul. În București am fost trei ani consecutiv la Vlad, mă cunoștea, știam ce mână are, aveam încredere în el, era atent la reacțiile mele și știa să mă calmeze, îmi povestea multe, atmosfera din cabinet era foarte plăcută, cu tablouri colorate pe pereți și muzică… E foarte important să vă alegeți un medic în care să aveți toată încrederea înainte de o astfel de procedură.

Eu am fost luni la un medic pe care l-am văzut prima dată, iar Marți am fost programată la operație la un chirurg pe care nu îl cunoșteam și care venea săptămânal din Cluj pentru intervenții complicate. Eram panicată rău și pentru că urma să fac și o rezecție de os, ceva chiuretaj la o măsea care nu a fost bine plombată și trebuia tăiat osul, scoasă rădăcina inflamată și cusut la loc. Părea ceva dureros.

După o discuție destul de dubioasă cu chirurgul, care nu știa ce trebuie scos și asta mi-a slăbit și mai tare fărâma de încredere (am rezolvat-o cumva) a început procedura. Transpiram ca-n zilele cele mai călduroase din Dubai (deși nu am fost niciodată în Dubai). La București Vlad îmi punea spray din ăla care amorțește înainte să facă injecția, aici a fost rapid și m-am speriat și mai tare, că nici nu am avut timp să trag un pic de aer în piept și să încerc să mă relaxez pe scaunul vieții. M-am tras înapoi și s-a prins domnișoara chirurg că s-ar putea să fiu pe cale să leșin, așa că m-a întrebat dacă pune un pic de spray. Am zis da!

După cinci injecții, pentru că mi s-a mai întâmplat să nu prindă anestezia, a început procedura. Nu am simțit mare lucru la molarul de sus, care a și ieșit ușurel și am înțeles că se și vindecă mai ușor. Greul a început la cel de jos, la care s-a forat vreo jumătate bună de oră. Creștea și destul de aiurea, era și foarte bine împlântat, ca să zic așa, a trebuit tăiat în două cu freza de os și scos pe bucăți, cert e că am rămas cu traume pe creier de la toată săpătura aia. Pregătiți-vă psihic, oameni buni! Durere nu simți, dacă prinde bine anestezia, partea nasoală e că dacă îți cresc foarte, foarte în spate (cum am avut eu norocul), asistentul va folosi un depărtător metalic nenorocit care o să-ți cam rupă colțul gurii. Să vă dați bine cu cremă înainte, o să fie nevoie și după! Aveam la un moment dat vreo patru degete în gură, depărtătorul, aspiratorul și chestia cu care fora. Era o minune! Nu simțeam durere, dar simțeam presiune și uram sunetul ăla, știind că ăla e osul meu care e forțat acolo.

După lupte seculare am fost cusută (trebuie să merg la scos fire când s-o vindeca rana) și trimisă acasă. 500 de lei, două extracții, nu știu ce prețuri sunt în alte orașe. Nu am avut pansament, așa că am mai sângerat un pic și m-au luat durerile când s-a dus efectul anesteziei.

Iau antibiotic, am ținut gheață, tot m-am umflat. Arăt ca un cartofior și încă doare. Suportabil, dar doare. Sunt sigură că dacă mergeam la București, la medicul meu de acolo, n-ar fi fost așa traumatizant. Mi-era greu, însă, să merg șase ore cu autocarul, să dau bani și pe transport, să stau să mă recuperez, apoi să vin înapoi.

Am înțeles c-ar trebui să mă lase în vreo trei zile. Durerea și umflătura, măcar. Am mâncat oarecum normal ieri și azi, ceva omletă, supă cremă de legume și niște cartofi fierți.

Aș evita rahatul ăsta de intervenție a doua oară, sper să nu fie nevoie!

Baftă tuturor! Nu se moare din asta, dar nu e cel mai plăcut lucru. Doctor bun și încredere, plus pregătire psihică înainte și un tratament post-operator eficient și o să fiți OK!

PS: nu vă uitați pe forumuri înainte, o să plângeți ca mine cu o seară înainte, că se scriu tot felul de porcării care te panichează.

4 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Maria

  Am dat like cât ai postat înainte de procedură pentru că nu m-am îndurat să-ţi zic din poveştile mele horror. Dar să ştii că ţi-am transmis energii pozitive. O să treacă repede şi o să uiţi experienţa.

 2. Claudia

  In prima zi, am facut 10 anestezii, am stat o ora si am fost trimisa acasa pe motiv ca nu prindeau anesteziile si dintele nu se miscase niciun milimetru.
  A doua zi am stat 4 ore, timp in care am fost inclusiv tinuta de cap de asistenta ca sa se opinteasca doctorul sa scoata nenorocirea. S-a forat ca pentru fantani fara nitrati, ca pentru petrol in mare, ca pentru aur in munti si nimic. Niciun amarat de milimetru!

  Inainte sa ma trimita la chirurgie la spital, m-au trimis la un coleg care avea un cleste mai cu staif si care l-a scos in 5 minute, testand rezistenta clestelui. Cu tot cu drum si asteptat, am mai stat vreo ora jumate si acolo. Total, 2 zile/6 ore și ceva. Desigur intre ultima masa de dinainte de operatie si prima masa de dupa au trecut vreo 48 de ore si 13 anestezii :D

  Norocul a fost ca doctorul meu a fost un scump si am vazut ca a facut tot posibilul sa fie cat mai putin dureros, motiv pentru care am avut falcuta usor umflata doar cateva ore a doua zi dimineata. Cand m-a vazut a doua zi nu-i venea sa creada. Ar fi jurat ca o sa ma si invinetesc la ochi de cat s-a tras de mine :))

  I-am zis ca noi fetele din Moldova nu ne dam asa cu una cu doua :P Hang in there!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie