Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Prima zi de Filmul de Piatra

Posted by on 6 January 2012 in De zi cu zi | 7 comments

Prima zi de Filmul de Piatra

A fost cu sala plină, cu voluntari cu feţe inocente şi cu anecdote.

Virgiliu Mărgineanu s-a “folosit” de reputaţia festivalului pentru a tăia coada la Vamă :) Adică la Cernăuţi, unde, pesemne, se ştia de Festival. “Ah, sunteţi în juriu, sigur, sigur, treceţi, doar să ziceţi acolo la Festival că v-am ajutat”.

Din 18 filme prezentate ieri în competiţie mi-au plăcut mult două: Stremţ89 şi videoclipul Moldoveni, veniţi acasă! pe care vi-l ataşez şi vă explic acuşica ce m-a emoţionat.

Mi-a amintit de viața aia tihnită de la țară, cu dealurile și culorile vii, cu bătrâni ridați și m-a lucrat sensibilos până am fost surprinsă bătând din palme cu un zâmbet tâmp pe față. Dă-mi ceva cu moldoveni, muzică, piesaj și bătrâni ridați și case părăsite și gata, îs toată ruptă din tabloul cu femeia cu steagul și sânul dezgolit (am încercat o metaforă a patriotismului, libertății și “înrădăcinării”, atâta am putut).

Stremț89 e o abordare inedită și amuzantă despre Revoluție. Am râs cu lacrimi. Are culoare, are vână, are nebuni, are umor, are oameni normali ce vor un club al oamenilor normali. Un “balamuc plutitor”! Ia pistolu, dă cuțitu, ține pușca, ia tu vinul, două sau trei perechi de palme primăriței și gata revoluția! Bravo Andei Pușcaș!

E fain să vezi iarăși mișcare în orașul în care ai crescut. Intru la proiecție, începe calupul al doilea.

7 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Catalin

    regret ca nu am ajuns in Piatra. fiind si oras natal! :|

  2. Stremt 89 crew :)

    Iti multumim mult, Anne, si ne bucuram ca ai folosit expresia noastra favorita din documentar :)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Campaniile perioadei 26 decembrie – 8 ianuarie din blogosfera romaneasca | refresh.ro - [...] ieri, la Piatra Neamt a fost festivalul de film scurt “Filmul de Piatra”, de unde Anne-Marie Chelariu a transmis…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie