Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Primul proiect INTERNATIONAL

Posted by on 25 November 2016 in De zi cu zi | 4 comments

Primul proiect INTERNATIONAL

Bună,

Numele meu e Anne-Marie și voi participa, săptămâna viitoare, la primul proiect internațional în care e implicat Vlog-ul de Marți.

Pentru că pe lista subiectelor (lista cu subiectele serioase abordate – aici) și intereselor mele se află drepturile femeilor și egalitatea între sexe (cu accent pe discriminarea împotriva femeilor, combaterea violenței domestice, misoginismului și urii între femei) și toleranța față de comunitatea LGBT, am primit o invitație de la YouTube UK, împreună cu Thomson Reuters Foundation să particip la Trust Women, o conferință ce va avea loc la Londra, între 30 Noiembrie-1 Decembrie.

Pe lângă asta, Vlog-ul de Marți participă, pentru prima oară, la o campanie internațională inițiată de YouTube: #IChooseToSee. M-am mai alăturat și altor campanii la nivel mondial (campania Dear Me, care avea ca scop schimbarea percepției asupra propriei imagini, precum și alimentarea încrederii în sine, în special în rândul adolescenților sau campania Girl Love, inițiată de Superwoman – ambele clipuri sunt cu link pe titlu), dar de data aceasta o fac la invitația oficială a echipei YouTube for Good.

#IChooseToSee

Campania urmărește să inițieze, prin intermediul creatorilor de conținut video, o discuție cu privire la problemele globale precum: sclavia modernă, migrația/criza refugiaților, tabuuri din zilele noastre și să aducă pe aceeași platformă femei din toată lumea, iar ÎMPREUNĂ să generăm o schimbare.

Tema pe care am ales-o eu este Breaking Taboos and Empowering Women, pentru că trăiesc într-o țară insuficient de liberală ca să pot vorbi liber despre motivele pentru care nu vreau copii, hărțuire sexuală, menstruație și problemele ei, de ce cred eu că oamenii din comunitatea LGBT au dreptul să fie fericiți (cu tot ce înseamnă asta – întemeierea de familii, adopție, căsătorie). Într-o societate profund patriarhală și excesiv de ortodoxă, discuțiile acestea nici nu pot avea loc, pentru că ți se pune pumnul în gură sau ești amenințat cu moartea.

Clipul cu care particip în aceasă campanie (și care va fi proiectat și la conferința Trust Women) este acesta:

M-am bucurat enorm de feedback-ul primit de la organizatorii Trust Women, care mi-au trimis un mail care spunea așa: YOU ARE AWESOME! Thanks so much for your video, it’s refreshing and truthful!

Clipul a fost foarte bine primit (cu excepții, normal) și de către audiența mea, iar mesajele primite în privat, atât de la femei, cât și de la bărbați, chiar m-au impulsionat să mă implic mai mult în lupta asta.

Tabuurile sunt diferite și abordarea lor depinde de societatea în care trăiești: peste 200 de MILIOANE de fete din toată lumea, majoritatea din Africa, Orientul Mijlociu sau Asia, sunt supuse unui proces crunt care se numește Female Genital Mutilation, o practică culturală extrem de dureroasă, care cauzează hemoragii și infecții severe, infertilitate sau risc de deces la nou-născut. FGM înseamnă îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe feminine sau crearea altor leziuni organelor genitale feminine pentru non-motive medicale (adică dau asigurări cu privire la virginitatea femeii înainte de căsătorie și reprezintă un semn de modestie).

În Sudan, o femeie la menstruație e considerată imorală, iar ciclul în sine e ceva rău. Fetelor le este frică să iasă în public sau rămân acasă și nu se duc la școală în perioada aceea a lunii, până la punctul în care au pierdut atât de multe ore încât sunt nevoite să renunțe la studii.

Vorbesc la noul YouTube Space London

Nu doar că voi avea ocazia să vizitez noul YouTube Space din Londra (în vară am fost la cel vechi, primul spațiu de producție deschis de YouTube, care era mai micuț și mai puțin dotat, pentru că deja se pregătea inaugurarea celui nou), dar voi și VORBI într-un panel, alături de trei alte tinere preocupate de aceleași probleme ca și mine. Totul are loc în cadrul unui eveniment pre-conferință și sunt cu emoții și nerăbdare, pentru că mă bucură enooorm de mult invitația, semn că munca mea (și a comunității de Marțieni) nu a fost trecută cu vederea.

Conferința TRUST WOMEN

Prima zi va fi despre FIGHTING HUMAN TRAFFICKING & SLAVERY

A doua zi e despre WOMEN ENTREPRENEURS, BREAKING TABOOS AND DERADICALISATION

Agenda poate fi consultată aici.

Eu mă duc cu laptopul și caietul de notițe după mine, lista de speakeri e impresionantă, voi avea tare multe de îmvățat de la oamenii care vin și își spun poveștile acolo.

PS: să vă dau și trivia, nu, că prea e serios totul – o să o văd live pe Gillian Anderson, pe care sigur o știți din Dosarele X.

PPS: va fi prezentă la conferință (și am șansa să o și întreb câteva lucruri) Nadia Murad, activistă pentru Drepturile Omului, răpită de ISIS în 2014, martoră la moartea a șase din cei nouă frați, violată și torturată zilnic, până a reușit să scape. Nadia a fost nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Pace.

4 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Andreea Nastac

    Felicitari Anne!
    Doar atat am sa spun! Te felicit si te admir mult de tot pentru ceea ce faci.

  2. Sorin

    Wow! Ca esti talentata și #superfemeie știam deja. But this… This is… La un alt nivel. BRAVO Anne!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie