Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Puterea lui Mulțumesc

Posted by on 29 April 2014 in De zi cu zi | 4 comments

Puterea lui Mulțumesc

Spune frumos Mulțumesc lui tanti! Să nu uiți să spui Mulțumesc! Cum îi spui lui nenea care ți-a dat cadou?

Suntem învățați să spunem cuvântul ăsta magic de mici, nu? O facem oarecum mașinal spre maturitate. Dar dacă ne gândim la momentele în care contează cu adevărat, nu doar când un coleg îți predă la timp task-ul sau doamna de la magazin îți înmânează restul, momentele în care Mulțumesc cântărește mai mult ca toate darurile materiale pe care le-ai primit până acum, atunci cum procedăm?

Poate datorită caracterului meu (sau zodiei, fie!), îmi place să mi se recunoască meritele, să mi se verbalizeze aprecieri, să simt că oamenii din jur observă eforturile pe care le fac. La rândul meu, știind care e efectul unui cuvânt bun la timpul potrivit, fac același lucru cu cei din jur, începând cu relația de cuplu. Omul meu știe că sunt recunoscătoare pentru gesturile pe care le face, știe că îi mulțumesc pentru fiecare inițiativă pe care o are, că îi ofer toată susținerea încă din momentul în care pune un proiect pe foaie. Știe și anticipează când îmi doresc să verbalizeze Mulțumesc, draga mea, pentru imboldul pe care mi l-ai dat în cutare acțiune, să știi că am fost mândru de tine când ai făcut X, mi-a plăcut cum ai procedat în situația Y.

În ultimul an și jumătate am o viață socială mai bună (și una de familie vizibil mai sănătoasă) pentru că am învățat să simt momentul în care cei de lângă mine au nevoie de Mulțumesc, de Vă iubesc, de Sunt mândră că, de Sunt recunoscătoare că.

Repet, mă ajută personalitatea și nu mi-a fost rușine să cer atunci când îmi doresc ceva, inclusiv când am nevoie de “validări”. Oamenii nu mi le oferă gratuit, dar atunci când simțim că o acțiune, un rezultat, o împrejurare poate fi încununate cu niște cuvinte, o fac. Am nevoie de, am nevoie ca, din când în când, tu să…

Totuși, de ce avem probleme de comunicare atunci când vine vorba de “validări”? De ce nu știm să cerem ceea ce avem nevoie? Pentru că ești extrem de vulnerabil atunci când spui cuiva unde anume ai nevoie de ajutorul său, ești expus, pentru că persoana respectivă poate abuza de vulnerabilitatea ta sau, știindu-ți “slăbiciunea”, te poate neglija dinadins.

Eu cred că e o dovadă de curaj să verbalizezi ce nevoi ai de la cei din jur, și, credeți-mă, o dată ce mesajul a ajuns și a fost înțeles, viața devine muuuult mai ușoară!

Aveți aici și-un TED Talk. Are doar trei minute.

4 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Sara

    Eu am învățat să spun ce cred, ce simt și ce vreau de ani buni. Mi-a spus un prieten acum mult timp că modestia nu e un lucru sănătos și că mai degrabă spui ce crezi, fără a crea o impresie falsă despre cum ești în realitate. Spun mulțumesc și cu plăcere doar când e cazul, răsplătesc numai când oamenii merită și sunt mai mult corectă decât miloasă. Mie îmi face bine asta pentru că dacă nu mă gândesc eu mai întâi la binele meu, nu o fac alții în locul meu, oricine ar fi :)

  2. Adrian Nechita

    Corect. De când am început să spun în public ce vreau, ce aşteptări am, ce oameni apreciez e mult mai bine. Ok, am pierdut şi nişte prieteni, dar în final am câştigat alţii şi balanţa se înclină pozitiv.

    Consider că a mulţumi cuiva care te ajută direct sau indirect este benefic pentru ambele părţi, deoarece tu eşti fericit că ai realizat ceea ce doreai, iar celeilalte persoane poate că îi creşte inima şi are o zi mai bună când vede că este apreciată şi a făcut o faptă bună.

    Sper că nu m-am întins prea mult cu acest comentariu. Thank you for Vlogul de Marţi, pentru unele chestii care îmi pun un zâmbet pe faţă. Keep being awesome & think positive! :)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie