Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Redescoperă România. Excursia 5. Banat. Ziua 2

Posted by on 27 October 2011 in De zi cu zi | 0 comments

Redescoperă România. Excursia 5. Banat. Ziua 2

Dragilor,

 

Cu ce să încep? Am prins o zi extraordinară de toamnă aurie, cu soare cald şi iarăşi mulţi kilometri. A început cu o plimbare în gaşcă prin Timişoara. Zgâiţi la detaliile clădirilor şi cu chef de fugărit porumbei (care-s mulţi şi paşnici şi se încălzesc la soare pe acoperişuri şi nu se sperie şi nu te atacă şi nu au ochii roşii ca cei din Bucureşti) am ajuns în Piaţa Unirii. Ne-a întâmpinat ghidul de la Muzeul de Artă (Palatul Baroc) care ne-a povestit despre casa cu lei, catedrală şi ce ne mai înconjura. În interiorul muzeului am avut prilejul să comparăm clasicul (pictura italiană, porţelanurile germane sau mobila specială Biederman) cu modernul (lucrări de-ale tinerilor artişti unguri, instalaţii) şi să ne clătim ochii cu tablourile lui Corneliu Baba.  Mi-a plăcut să descopăr un pictor despre ale cărui lucrări nu ştiam mare lucru. Cu atât mai puţin ştiam despre temele abordate (multe autoportrete la diverse vârste, ilustrarea vieţii ţăranului român şi compasiunea pe care pictorul o avea pentru existenţa dificilă a acestuia, sentiment ce reiese din picturile sale, portretul Luciei Sturdza Bulandra – pe care artistul şi-a pus semnătura în colţul de sus, ca privitorii să nu facă vreo aluzie la doamna ilustrată :), Regele Nebun – aluzia la Ceauşescu, portretul lui Sadoveanu, Enescu sau Arghezi sau clădirile veneţiene). Am înţeles că Baba a avut un discipol silitor, Mircea Ciobanu, care i-a preluat aproape fără defect tehnica şi ale cărui lucrări sunt foarte apreciate. Tot la Palatul Baroc am intrat şi-n sala de bal, care se poate închiria, şi care mie mi-a reamintit de plăcerea pe care o am când îmi imaginez că-s vreo prinţesă.

După vizita la Muzeul de Artă am pornit spre cel al Satului. Doar că astăzi am călătorit în Dusterul 3, al cărui şofer era Bobby, şi-am putut să ne facem propriul traseu :) Aşa că echipa noastră a intrat la Zoo. Nu am văzut în ţară aşa un parc zoologic de curat, de frumos şi “locuit” de animale vesele: maimuţele se căţărau în copaci, cocoşeii se umflau în pene pe alei, lebedele îşi aranjau penele pe lacul parcă desprins din poveste, urşii se bălăceau în piscina lor, porcii de Guineea rumegau şi totul părea o variantă veselă şi deloc alegorică a Fermei Animalelor. Bravo, Timişoara! Despre Muzeul Satului o să citiţi la cei ce-au apucat să-l viziteze.

După ce am părăsit Timişoara am plecat spre Lipova, unde urma să ne regrupăm. GPS-ul pe care l-am primit în teste de la Prestigio a avut grijă să ne distreze arătându-ne numai străzi cu sens unic, aşa că am dat câteva ture bune cu Dusterul colantat prin “centrul” acestui oraş, atrăgân privirile şcolarilor mai mari sau mai mici. Să nu mă înţelegeţi greşit, gadget-ul îşi face treaba, dar o să scriu separat despre asta. Noi, fetele, făceam din mână vlăjganilor lipoveni sau lipovaci, cum le-a zis Bobby şi-am şi agăţat vreo cinci până am reuşit să ieşim din această minunată urbe. Am marcat periplul cu hashtag-ul #prinlipovamea.

Mi-a plăcut mult comportamentul personalului din benzinăriile Petrom. Cum ne vedeau cu tricourile şi hanoracele albastre ne salutau ca pe nişte colegi de muncă, ba chiar ne-au şi lăsat să folosim baia de serviciu şi să nu stăm la coadă :)

N-am urcat la Cetatea Şoimoş şi i-am lăsat pe colegi să o fotografieze şi să scrie despre ea, în schimb ne-am propus să ajungem la Sarmizegetusa. Cu toate că e destul de “peste mână” să ajungi, merită: atât pentru Discul Solar şi ce au reuşit să “descopere” şi să arate publicului amator (cetatea este vizibilă doar 3%, restul este “ascunsă” încă în munte şi trebuie săpat), cât şi pentru aerul curat şi drumeţia până acolo. Pfii, deja m-am întins şi dacă vă mai zic şi cum am început să povestim că #aşaîncepe şi cum am ajuns să avem sonar şi să ne imaginăm o autostradă sub ocean şi un drum în marşarier din Germania mă întind cum n-am făcut-o cu niciun articol până acum.

Trebuie să ştiţi că Redescoperă România e un proiect Petrom, gândit împreună cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul Naţional al Ţaranului Român.

 

No Comments

Join the conversation and post a comment.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Catuse culorilor calde | iYli - [...] am trecut prin Deva si prin Sebes si echipa 3 din care am facut parte cu Bogdan si Anne…
  2. Jurnal de bord: Redescopera Romania - ziua 2 | ROXANA BURSUC - [...] Au mai scris despre cea de-a doua zi: Ionuţ Bunescu, Makavelis, Anne Marie. [...]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie