Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Religia în școli – câteva idei

Posted by on 19 November 2014 in De zi cu zi | 2 comments

Religia în școli – câteva idei

Doamna din filmulețul de mai jos povestește cu o prietenă, la telefon, cum a primit 50 de euro de la o cunoștință din Spania ca să pună o panaciză (forma corectă – panahidă). Doamna avea, după cum ea însăși a spus după ce am închis eu înregistrarea, nu mai puțin de 64 de morți, pe care îi pomenește cu fiecare ocazie. Se afla în maxi taxi-ul în care m-am nimerit și eu pentru că mergea spre Țață Savetă, care trăgea să moară și voia s-o mai vadă o ultimă oară.

Mi se pare, însă, că suntem o nație un pic prea religioasă dacă ne rupem de la gură ca să dăm unui preot câteva zeci (sau chiar sute de lei) sau dacă ajungem să ne împrumutăm pentru săvârșirea unor rânduieli bisericești.

Bunicii mei au plătit o sumă colosală, în opinia mea (15000 de lei) pentru locurile de veci. Dar nu concepeau să n-o facă. Întrebați-vă rudele de la sat, sunt sigură că pun ban pe ban, sub pernă, pentru momentul despărțirii.

Cred în Dumnezeu, nu mă duc la Biserică (nu cred în această instituție), am ritualurile mele și conversațiile cu Cel de Sus, dar nu cred că, vorba românească, îți bagă în traistă, nu cred că 50 de lei la Maslu îmi garantează trecerea unui examen, nu cred că 100 de lei pentru pomelnice mă vor scoate din sărăcie.

Doamna din filmuleț o duce greu, fata trebuie să-i nască, tinerii nu au o locuință, doamna muncește foarte mult – “uite așa, obosită, noaptea stau la lucru”, probleme cu soțul (Fănică), iar rezolvarea tuturor acestor necazuri o vede doar în ajutorul Bisericii. Eu cred că Biserica ar trebui să fie un serviciu cel mult bazat pe donații, mi se pare că s-a ajuns prea departe cu cheltuiala asta “duhovnicească”: vrei să te pomenesc Duminica? Marcă banu! Vrei să te-ngrop? Marcă banu! Vrei să te cunun? Marcă banu! Vrei să câștigi alegerile? Ei, bine, am văzut că aici nu prea i-a ieșit lui Ponta, cu toată campania lui bisericească.

Verișorul meu, Călin, a făcut un clip pe tema religiei în școli (pe un eșantion mic, de doar 14 persoane), vă invit să dați un PLAY (Călin este în clasa a XI-a, în Suceava):

Păreri? Comentarii? Concluzii?

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Cata

    Eu nu cred ca romanii sunt religiosi in adevaratul sens al cuvantului (cum sunt o parte dintre musulmani, de pilda). Noi suntem mai degraba superstitiosi si slab educati. Combina asta cu faptul ca nu vrem sa ne asumam raspunderea pentru propria conditie (mereu e altcineva de vina, de la Dumnezeu si pana la politicieni sau soarta) si mereu trebuie sa fie altcineva/ altceva care sa ne rezolve problemele. De asta romanii dau sume colosale bisericii, pentru ca odata cu banii aia, ei transfera si responsabilitatea (in mintea lor), de pe umerii personali pe umerii divinitatii. Si pentru ei e mai simplu asa.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie