Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Review Anna Karenina

Posted by on 13 December 2012 in De zi cu zi | 0 comments

Review Anna Karenina

Joe Wright – pe care nu-l observasem foarte tare în Atonement sau în Pride and Prejudice – e la a treia colaborare cu domnișoara Keira (interesant să auzi o rusoaică vorbind cu accent britanic) în ecranizarea bijuteriei lui Tolstoy. Am citit și cartea, da, și am văzut și a doua ecranizare, cea din 48, cu Vivien Leigh.

Dar în varianta pe care am văzut-o aseară m-a atins din prima viziunea teatrală a regizorului, cu momente de “freeze”  impecabile, cu tablouri vii și cadre picturale, cu treceri creative de la o scenă la alta. Cum citeam într-o recenzie străină, “the movie enjoys what the novel lacks and lacks what the novel enjoys”, așa că, pentru o experiență completă, citiți și cartea.

O să încerc să nu dezvălui foarte mult din scenariu, mă rezum la a spune că, inițial, contele Vronsky mi-o fost tare antipatic, dar nu știu cum, pe măsură ce se scurgeau minutele, m-a cucerit printr-o atitudine de bărbat îndrăgostit nebunește care se străduiește să nu cadă în ridicol, într-o societate dictată de reguli și ținută sub observație de zeci de ochi critici și buze răutăcioase.

Am văzut, în sfârșit, cum se dansează mazurca! Numai prin cărți citeam și îmi imaginam și pe la noi, pe la casa coanei Chirița, cum perechi lucitoare baleiau pe parchetul caselor cu candelabre masive. 12 ore pe zi timp de o lună ca să le iasă minunea aia de dans. E o scenă memorabilă.

Keira are un spate tare osos și urâțel.

Câteva momente de tensiune la care aproape am aplaudat, așa de bine au fost realizate – împăcarea dintre amant și soț deasupra patului Kareninei bolnave și tactul lui Karenin și blândețea și înțelegerea lui atunci când soția dumisale cade în genunchi și izbucnește în plâns la cursa de cai unde s-a rănit amantul dumneaei.

Femeia asta e oricum un haos cu ochi de căprioară, dar, la final, eu și prietenele am decis că-i ținem partea. Nu te pui cu dragostea, mai ales cu dragostea asta nebună, pentru care arzi totul.

Urmăriți cu atenție și povestea de dragoste din plan secund, dintre Levin și Kitty, altă frumusețe cu ochi de căprioară.

Și mergeți și vedeți filmul, e bun!

PS: props pentru vestimentație și bijuterii, că frumoase-s!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie